Tilos a tej?(!)

Ellenségeink a tejtermékek vagy sem? Mikor fogyasztható és mikor kell egy kissé háttérbe szorítani ezeket a termékeket? És mégis mi történhet, ha mégsem tudunk ellenállni a fehér ital csábításának?

Általában szóba kerül egy-egy fogászati beavatkozás során, hogy akkor most szabad-e tejtermékeket fogyasztani az elkövetkező napokban vagy sem? A betegekkel közös konszenzusra jutva  mindig abban maradunk, hogy pár napig elkerülik ezeket a termékeket, míg nem a minap egy kis páciensem feltette a fogas kérdést: De MIÉRT NE?

Ezen elgondolkodtam és bár meggyőztem kis betegemet mindenféle gonosz tejben lakó bacik ártó ténykedéséről, mégis úgy döntöttem, hogy szakmai szemmel is utánanézek a tudomány jelenlegi véleményéről e kérdést illetőleg és ha hiszik, ha nem még számomra is érdekes dolgokra bukkantam.

Az első dolog, amit tisztáznunk kell az-az, hogy az egyetlen fogászati beavatkozás, ahol a tejtermékek tiltó listára kerülhetnek, az a sebészeti beavatkozások kategóriája, amelyek közé a legelterjedtebben a foghúzások tartoznak, de említést tehetünk implantátum, íny vagy lágyszövet műtétekről is.

Ezek az általában nyílt sebet maguk után hagyó beavatkozások valóban odafigyelést igényelnek a páciens részéről. Tisztításuk, védelmük és a megfelelő szájhigiénia mindenek előtt megtartandó, míg köztudottan az alkohol, dohány, illetve a seb szívogatása, öblögetése csökkenti  és veszélyezeti a sebgyógyulást.

Na de akkor a tej?

Egy 2022-ben megjelent német tanulmány felmérést végzett a fogorvosok és szájsebészek körében, azt az eredményt kapva, hogy a fogorvosok átlagban 56%-ban tanácsolják a tejtermékek háttérbe szorítását egy fog eltávolítását követően.

Na de min is alapszik ez a javallat? 

Leggyakrabban a fogorvosok, mint ahogy jómagam is a tejben megtalálható Lactobacilus baktériumtörzs savas, emésztő hatására hivatkoznak, ami csökkenti a sebgyógyulás mértékét. Viszont kimutatták, hogy a sajtokban, joghurtokban, kefirekben  nem az agresszív fajta van jelen.

Ezzel szemben viszont gazdag probiotikum források, amik bizonyítottan segítik a sebgyógyulást. Egy másik indok szerint a tejtermékek csökkentik az antibiotikumok hatását. Ez az állítás helytálló, viszont kihangsúlyozandó, hogy bizonyos antibiotikumok (tetraciklin) esetén beszélhetünk csökkentő hatásról, míg a fogászatban gyakran használt amoxicilin, clindamicin, illetve metronidazol esetén nem jelentkezik kölcsönhatás a tej és a hatóanyag között.

Érdekes megfigyelés azonban, hogy a javallat sokkal régebbről származik, mint hogy felfedezték volna az antibiotikumot vagy részletesen tanulmányozták volna a természetes baktériumtörzseket. A történelmet végig tekintve arra a megállapításra jutottak, hogy a tejtermékek ellenjavallata a TBC, az-az  gümőkor terjedésére vezethető vissza, ugyanis a fertőzött állat pasztörizáltalan  tejét fogyasztva, az ember is megfertőződhet a TBC-t okozó Mycobacteriummal. Azonban ez a fertőződési út a 19. század végétől monitorizált, napjainkban a fejlett országokban szinte egyáltalán nem fordul elő.

De akkor mi az igazság?

A tanulmány kihangsúlyozza, hogy nincsen meggyőző bizonyíték arra nézve, hogy a tejtermékek fogyasztása csökkentené a sebgyógyulást, sőt kitekintve a nemzetközi véleményekre, egyes országok, mint pl. Amerika, India és Kína, nem hogy eltiltja, hanem javallja a tejtermékek, így, sajtok, joghurtok, jégrémek fogyasztását egy-egy foghúzást követően. Arra hivatkozva, hogy az ezekben a termékekben található probiotikumok gyorsítják a sebgyógyulást, csökkentik a gyulladás mértékét és felgyorsítják a hámosodást.  Meghökkentő, nem igaz?

Az én tanácsom pedig ennek fényében a következő: nyugodtan fogyasszunk bármilyen élelmiszert, DE fokozottan figyeljünk a szájhigiéniára!

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34694519/

Dr. Lőrincz Hajnal

Facebook

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!