Kivehető fogpótlások

Ha kivehető fogpótlásról beszélünk, akkor annak két fajtája jöhet szóba. Amennyiben vannak még saját fogak, akkor ezekhez rögzítjük a kivehető részt, ezt nevezzük részleges kivehető fogpótlásnak. Ha egyáltalán nem áll rendelkezésünkre fog, akkor teljes kivehető fogpótlást, ún. fogsort készítünk.

Milyen is  a részleges kivehető fogpótlás?

Nagyon gyakran a megmaradt fogak száma nem elegendő egy rögzített pótláshoz (hídhoz) vagy a meglévő fogak annyira meggyengülnek (pl. fogágybetegség, csontsorvadás miatt), hogy ezek a fogak hosszú távon már nem bírnak el egy hidat. Ilyenkor a megmaradt fogakat felhasználhatjuk a kivehető  pótlás rögzítésére. Minden ilyen fog kincs, hiszen egy jól elhorgonyzott és kellőképpen megtámasztott kivehető pótlás nagymértékben növeli a páciens komfortérzetét. Még egyetlen egy megmaradt fog is hatalmas előnyt biztosít a teljes fogatlan esethez képest. Sok esetben a pácienseink arról számolnak be, hogy rágás vagy beszéd közben észre sem veszik, hogy protézist hordanak.

Hogyan néz ki ?

A részleges kivehető fogpótlás több részből áll, ( ún. kombinált munka):

 1. rögzített rész (ez általában híd vagy korona),
 2. alaplemez – ez fekszik fel az ínyre,
 3. műfogak és műíny
 4. kapcsok vagy rejtett elhorgonyzó elemek

A meglévő fogakra csiszolás után híd vagy korona kerül, ez képezi a pótlás rögzített (ragasztott) részét. Ha a munka elkészül, ez lesz a pótlásnak az a része, amit nem kell kivenni tisztításkor. Ez a híd  vagy korona rögzíti majd kivehető részt, ami egy alaplemezből és a hozzá illesztett műanyag fogakból áll. A részleges kivehető fogpótlások alaplemeze készülhet fémből vagy műanyagból. A fém alaplemezes fogsorok számos előnnyel rendelkeznek:

 • tartósabbak, hiszen fémből vannak kiöntve, s nagyon ritkán törnek el
 • kényelmesebbek, mivel vastagságuk jóval kisebb, mint a műanyag alaplemezé, így sokkal könnyebb hozzászokni.

A komfortérzetet az is növeli, hogy ezek felülete is lényegesen kisebb, így a szájpadlás felületét sem takarja olyan nagymértékben, mint a műanyag alaplemez. Ez esetben az ízérzékelésben sem lesznek jelentős változások.

Az alaplemezen lévő  fogak minden esetben műanyagból készülnek. Kiválasztásukkor minden esetben szem előtt kell tartani a páciens esztétikai igényeit: a fogaknak úgy formailag¸ mint színben egyezniük kell a meglévő fogakkal.

A fogsor rögzítésére több megoldás is lehetséges:
 1. öntött vagy hajlított fémkapcsok – ezek sok szempontból kiválóak de az esztétikai követelményeknek csak korlátozottan felelnek meg. Sokan idegenkednek tőle.
 2. finommechanikai (rejtett) rögzítőelemek – speciális rejtett patentok, zárak, melyek esztétikailag kiváló megoldásként rögzítik a kivehető részt. A külső szemlélő számára észrevehetetlenek.
A kivehető fogpótlások olyan anyagból készülnek, amelyek lehetővé teszik a fogpótlás állandó viselését. Ez azt jelenti, hogy éjszakára sem szükséges kivenni, csupán arra a néhány percre kell eltávolítani, amíg a fogsort tisztítjuk, lehetőleg minden étkezés után. A fogsor tisztítása fogkefével, fogsor tisztító kefével, fogkrémmel, ill. fogsortisztító pasztillával történik. Ne feledjük, hogy a fogkő a fogsorra is lerakódhat!

A fogsorviselők közvetlen környezete sem kell, hogy tudja, főként rejtett kapcsok esetén, hogy milyen pótlást viselnek.

Az állapotfelmérés során az Ön igényei szerint tudunk választani  megoldásokat.

Idegenkedem a kivehető pótlástól , nem készíthető mégis beépített pótlás?

Sok esetben amikor a páciens nem rendelkezik kellő csontanyaggal, sajnos még az implantáció sem járható út, de  az állapotfelmérés során minden lehetőséget nagyon gondosan és alaposan mérlegelünk, szükség esetén konzultálunk implantológus illetve parodontológus kollegáinkkal is.

Mit kell tudni a  teljes lemezes kivehető fogpótlásról (protézis)?

Teljes lemezes fogpótlás az olyan kivehető fogpótlás, mely  teljes foghiány esetén kerül alkalmazásra, és a fogak illetve a sorvadt íny pótlása a feladata A kivehető fogpótlás a nyálkahártya csont alapzatán támaszkodik, és biztonságos helyben tartását az arcizomzatnak, a nyálkahártya-csont alap felszínének, a rágónyomásnak  köszönheti. A kivehető fogpótlás anyagát tekintve speciális műanyag, melyet gyakorta fém részekkel kombinálnak.

Melyek a teljes foghiány következményei?

 • A rágóképesség csökkenése emésztési zavarokat, fekély kialakulását okozhatja
 • Zavart képez a hangképzésben, mivel egyre nagyobb mértékben változik meg a szájüreg alakja és térfogata, a nyelv elhelyezkedése, az állcsont-gerinc alakja és mérete.
 • Megváltoznak az arcvonások, az arcizmok elvesztik támaszukat, ezáltal mélyülnek a ráncok
 • Pszichés gátlások

A teljes lemezes kivehető fogpótlás előnyei:

 • Rágóképesség visszanyerése
 • A megváltozott arcvonások helyreállása
 • Esztétikum
 • Az állkapocs ízület károsodásának megelőzése
 • A kialakult hangképzési és beszédzavarok megszűnése
 • Kialakult pszichés zavarok megszűnése

Teljes lemezes kivehető fogpótlás készítése számos tényező figyelembevételével kivitelezett nagyon bonyolult feladat. Sok tényező befolyásolja készítését, mint például, mióta fogatlan a páciens, viselt-e már fogpótlást, milyen a szájüregének az állapota. Minden eset egyedi ezért a páciens adottságainak figyelembevételével kerül megtervezésre a legmegfelelőbb kivehető fogpótlás.

Hogyan készül a teljes lemezes kivehető fogpótlás(protézis)?

A kivehető fogpótlás készítése hosszadalmas nagy odafigyelést igénylő folyamata, több fázisból áll.

 1. személyes konzultáció, mely során meghallgatjuk az Ön panaszait , felmérjük a szóba jöhető lehetőségeket, hogy az Ön számára a legmegfelelőbb megoldást megtaláljuk.
 2. Anatómiai lenyomatvétel: ez semmiféle fájdalommal nem jár, érzéstelenítésre sincs szükség,némi kellemetlenséget okoz csak.
 3. A következő alkalommal újabb lenyomatot veszünk, de már az ön számára készített speciális egyéni kanállal.
 4. A következő ülésben harapási sablon segítségével az állcvsontok egymáshoz való viszonyát rögzítjük. Ezen kívül fogszínt és fog fazont is választunk.
 5. A fogpróba során Ön már megtekintheti a pótlás teljes esztétikáját ( ajakteltség, harapás, élvonal stb.) Ebben a fázisban még tudunk az Ön elképzeléseinek megfelelő esztétikai kérdéseken változtatni.
 6. Az elkészült fogművet átadjuk.
 7. Amennyiben szükséges korrekciót végzünk.

Befejezettnek akkor tekintjük a kivehető fogpótlás körüli munkálatokat, ha páciensünk tökéletes mértékben elégedett munkánkkal mind esztétikai, mind használati szempontból.

Milyen kellemetlenségekre számíthatok a fogsor viselése kapcsán?

A panaszok két részre oszthatók:

szubjektív panaszok: zavar a beszédben, ízérzékelésben, sok a nyál, diszkomfort érzés, pszichés feszültség stb.

Objektív panaszok: a fogsor tör, lazának érzi, egyik oldala előbb ér össze, stb. Ezek legtöbbjén tudunk segíteni.

A fogsor viselés közben süllyed (keresi a helyét), ennek során korrekcióra kell sor kerüljön. Egy fogmű legtöbbször három korrekció után válik tökéletessé.

 1. Kezdetben számos kellemetlenséggel kell számolni, amelyek megszokásához idő kell.
 2. Nehézséget jelenthet a fogsor szájba helyezése, eltávolítása. Ezt az átadást követően megtanítjuk Önnek.
 3. Az új fogsorral nem fog tudni azonnal rágni, ezt újra meg kell tanulni, ami a fogatlanság időtartamától függően 1-2 hónapot is igénybe vehet. Kezdetben figyelni kell arra, hogy mindkét oldalon egyszerre rágjon, ne csak az egyik oldalt terhelje, mert a protézis elmozdulhat, nyálkahártyasérüléseket okozhat.
 4. Íz érzés csökkenés jelentkezhet.
 5. Az új protézissel meg kell tanulni beszélni. Ez néhány napot vesz csupán igénybe.
 6. A műfogsor megszokási fázisában lehetőleg puhább ételeket fogyasszon, majd ezt követően áttérhet a megszokott táplálkozásra, de óvatosan!
 7. Kerülni kell a túl forró, nagyon kemény, ragacsos és morzsalékony ételeket, mert kellemetlenséget okozhatnak.
 8. Fokozott nyálképződést okozhat, ami néhány nap alatt megszűnik.
 9. A fogsor nyomhatja az ínyt, fájdalmat okozhat. Ilyen panaszok esetén keresse fel rendelőnket, ahol ellenőrizzük protézisét, korrigáljuk az alaplemezt.
 10. Fontos az átadás utáni többszöri, rendszeres ellenőrzés.
 11. Előfordulhat a fogsor elmozdulása köhögés, nevetés közben. Ezt óvatos összezárással korrigálhatja.
 12. A fogsor stabilitását fokozhatjuk protézis ragasztókkal. Számos termék kapható kereskedelmi forgalomban.
 13. Tilos a régi és új fogsor cserélgetése, mert akkor nem szokja meg az újat.
Hogyan tartsam tisztán fogsoromat?

A természetes fogakhoz hasonlóan az ételmaradéktól, lepedéktől a műfogsort is meg kell tisztítani.

Ennek menete a következő:

 • vegye ki szájából a protézist
 • öblítse le folyó víz alatt
 • tisztítsa meg alaposan – ügyelve a bemélyedésekre – kivehető protézisét keményebb sörtéjű fogkefével, külön erre a célra kapható már kivehető fogpótlás számára kifejlesztett speciális fogkefe
 • minden étkezés után ajánlatos a kivehető fogpótlás tisztítási procedúrája
 • bizonyos időszakonként – heti 1-2 alkalommal – ajánlatos tisztító folyadék vagy tabletta használata kiegészítésként
 • tisztító folyadék, illetve tabletta használata előtt mechanikusan tisztítsuk meg a kivehető protézist fogkefével
 • a tisztító folyadék használata során gyorsan, kíméletesen szabadulhat meg a kivehető fogpótlás felületén lerakódott szennyeződésektől, lepedéktől, az elszíneződéstől, valamint a kellemetlen leheletet és gyulladást okozó baktériumoktól, gombaölő tulajdonságáról nem is beszélve.
 • mielőtt a tisztítófolyadékkal kezelt kivehető fogpótlás visszahelyezésre kerülne a szájába, vízzel feltétlenül öblítse le!
Viselhetem éjszaka is a fogsoromat?

Ez az Ön döntése, de célszerű éjszaka is viselni. A száj éjszaka is szokja, lenyelni nem tudja, a reggeli tisztítás utáni visszahelyezést nagymértékben megkönnyíti.

Amennyiben éjszaka nem viseli, tisztítsa meg a fent leírt módon, helyezze zsebkendőre vagy tegye fogsortartó dobozba. Reggel behelyezés előtt nedvesítse meg, kellemesebb lesz!

Tiszta vízbe áztatni – fogsor a pohárban- teljesen felesleges!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Kivehető fogpótláshoz (részleges vagy teljes)

Milyen fogpótlást javaslunk?

Az, hogy milyen pótlás készíthető az Ön számára, az a meglévő fogak számától, szilárdságától, elhelyezkedésétől a szájban és még jó néhány tényezőtől függ. A fogmű készítésének szigorú szabályai vannak! Ha Önnek csak néhány foga van, esetleg teljes a foghiány, ezeket az eseteket kizárólag kivehető un. lemezes fogpótlással lehet megoldani.

Ha még van néhány szilárd fog a szájban azokat nem távolítjuk el!- sőt mindent megteszünk megtartásukért mert kapocstartó koronával ellátva segítenek a kivehető fogsor rögzítésében, stabilitásának növelésében. Ez esetben részleges vagy kombinált fogpótlásról beszélünk.

A fogpótlás elkészítésének menete

Miután a szakma szabályai szerinti lehető legjobb megoldást kiválasztottuk, elkezdjük az előkészítést. Amennyiben vannak még felhasználható fogak, azokat esetlegesen koronázásra előkészítjük ( megcsiszoljuk). Ezután a fogtechnikus számára lenyomatot veszünk, melyre ő elkészíti a kivehető (teljes vagy részleges) fogpótlást.

Kockázatok, veszélyek

A  meglévő fog csiszolása során sérülhetnek a lágyrészek, elhalhatnak a fogak a fúró által okozott túlmelegedés vagy a fogbél közelsége miatt, ami gyökérkezelést tesz szükségessé.

A lenyomatvétel során adódhatnak nehézségek, hányinger, hányás, előfordulhat a lenyomatanyag félrenyelése (aspiráció), részleges pótlás készítése esetén régebbi korona vagy híd leesése, elmozdulása. 6+

Kialakulhat allergia is a fogpótlás anyagára, így ha tudomása van meglévő fém-vagy műanyag allergiájáról, kérjük még a tervezés fázisában feltétlenül jelezze!!

A kivehető fogpótlások leejtés következtében sérülhetnek, eltörhetnek, megsüllyedésük miatt feltörhetik az ínyt, a finommechanikai eszközök a használat közben cserére, javításra szorulhatnak.

Tanácsok kivehető lemezes fogpótlást viselőknek

Egy új fogsor megszokásához csaknem minden esetben türelmi időre van szükség, ezért nem kell aggódnia ha a fogsort eleinte kényelmetlennek, szokatlannak, idegesítőnek érzi. A fogsor megszokása rendszerint heteket vesz igénybe! Viselése során gyakran tapasztalható nyálkahártya-érzékenység. A megszokás során a fogsor viselésével kapcsolatos panaszokat, kellemetlenségeket két csoportba oszthatjuk: az elsőbe azok tartoznak amelyeket minden új fogsorviselő tapasztal. A fogsor zavar a beszédben, fokozódik a nyálképződés, nyelvének útban van, úgy érzi nem fér el, változik az ízek érzékelése, zavarja az étkezésben esetleg hányingert okoz. A megszokást gyorsítja ha hangosan olvas újságból, könyvből Fogsorát csak a tisztítás idejére vegye ki, hordja éjszaka is ( lenyelni nem tudja alvás közben!) Először szopogasson cukorkát, hogy megszokja, hogy az étel és a fogsor is a szájában van. Később próbálkozhat kisebb darabokra vágott ételt fogyasztani pl. almát.

A megszokás ideje több hét is lehet! Ne keseredjen el! Nemcsak ön visel fogsort, fogsorral énekelnek az Operában is!

 

A panaszok másik csoportjába azok tartoznak, amik nem megszokhatók, nem múlnak, és csak kezelőorvosa segíthet rajta. A fogsor nyomhatja a fogínyt és a nyálkahártyát- a fogsor tör. A pótlás széleit a pontos illeszkedés miatt kissé túlterjesztik. Ezeken a helyeken az érzékeny nyálkahártyát megnyomja, feltöri. Ez olyan érzés mintha tűvel szúrnák a nyomás helyén. Az íny először kipirosodik majd a feltörés helyén egy rizsszemnyi, lencsényi fekélyszerű folt látható. Ne szenvedjen! Keresse fel fogorvosát, de előtte 3-4 órával tegye fel fogsorát, hogy az orvos pontosan láthassa hol pirosítja ill. nyomja a nyálkahártyát. Az orvos néhány perc alatt a panaszt okozó részt a fogsoron megcsiszolja és a tünetek szinte azonnal megszűnnek. Ilyen korrekcióra akár többször is szükség lehet!

A legnehezebb megszokni a teljes alsó- felső protézist mert ezek rögzítettsége sokkal rosszabb mint a részleges fogpótlásoké.

Az alsó és felső teljes pótlások eleinte kissé lazának tűnnek, de idővel az arc és a nyelv izomzata is alkalmazkodik és segít a fogsorok helyben tartásában.

Gyakori észrevétel, hogy teljes alsó fogsorát tágnak érzi. A fogtechnikus a fogsorokat a fogínyről vett precíziós mintára préseli rá így az pontosan tükrözi a szájképleteket. A nyelv és a szájfenék izmai az alsó fogsort a fogínyről elemelik. Ez okozza ezt az érzést.

Előfordulhat, hogy fogsora elmozdul nevetés, köhögés vagy mosolygás alkalmával. Ilyenkor úgy helyezheti vissza protézisét, hogy nyel egyet vagy fogsorát óvatosan összezárja. Étkezéskor a rágás során lehetőleg a fogsor mindkét oldalát vegye igénybe. Egyoldalú rágáskor a fogsor megbillen. A túl kemény, ragadós vagy morzsálódó ételek problémát okozhatnak.

Az idő előrehaladtával az állcsont és az íny változik, a fogsorok lazává válhatnak. Ezen új fogsor készítésével vagy a meglévő fogsor alábélelésével lehet segíteni. Törött fogsor javításával ne próbálkozzon házilagosan mert a fogsor tönkremegy! A törött fogsor javítása vagy a letört kapocs pótlása néhány nap alatt megoldható és pár ezer forint kiadással jár. Részleges fogsoroknál a kapocs anyagából adódóan viszonylag gyakran letörik, ez nem a fogsor hibája!

Mielőtt enni vagy beszélni kezdene nyeljen egyet, így műfogsora tartás szempontjából a lehető legkedvezőbb helyzetbe kerül.

Ha műfogsora stabilitását vagy rágóerejét növelni akarja, használhat fogsorrögzítő pasztát. (Pl. Blend-a-dent gyógyszertárban kapható). Használata előtt gondosan olvassa el a használati utasítást. Fogsorát naponta tisztítsa, szükség szerint többször is. Ehhez fogkrémet és fogkefét használjon. Időnként használjon fogsortisztító tablettát.

A részleges protézist viselőknél a jó szájhigiénia döntő szerepet játszik a saját, maradék fogak megtartásában. Műfogsorát tisztítsa vízzel  teli  mosdókagyló felett, mert a fogsor  földre esése annak törésével járhat!

Garanciafeltételek, jótállás

Munkánk a garancia körébe tartozik.  A garancia feltétele az időnkénti kontrollvizsgálaton való megjelenés, a megfelelő szájhigiéne fenntartása (pl.  rendszeres fogkőeltávolítás stb).

Bármilyen felmerülő panasz vagy probléma esetén további megbeszélés céljából kérjük jelentkezzen kezelőorvosánál!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!