Esztétikus fogtömések

A fogászatban a leggyakoribb beavatkozás a fogtömés. Ehhez a legkorszerűbb műgyanta alapú kozmetikus tömőanyagok (fehér tömések) állnak rendelkezésünkre. Hogy melyiket alkalmazzuk az ön fogtömésének elkészítésénél ezt elsősorban a fog elhelyezkedése dönti el (rágófog, frontfog).
A mai korszerű kompozit tömésekkel egy új világ nyílt meg az esztétikai fogászatban mind a fogorvos, mind a betegek számára.Ezek az új anyagok mind színvilágukban, mind kémiai és mechanikai tulajdonságaikban felveszik a versenyt a 100 évig egyeduralkodó amalgámmal. Ezek az anyagok már ragaszthatók, polírozhatók, több rétegben felvihetők, bizonyos hullámhosszúságú fényre keményednek. Speciális igényeknek megfelelően van folyékony úgynevezett. flow változatuk.

Alkalmasak különleges technikákkal (pl parapulpális csapok) nagy foghiányok restaurálására is különösen a frontfogak régiójában.

Minden szuvas fognál alkalmazható esztétikus tömés?
Bátran mondhatjuk, hogy majdnem minden szuvas fog ellátására ad megoldást.
Nagyobb méretű szuvasodások esetében, amikor sok foganyag hiányzik és e miatt, nem tudunk korrekt tömést kialakítani, inkább a fogtechnikus által készített és a fogorvos által beragasztott tömés (betét, azaz inlay illetve onlay) készítését  részesítjük előnyben. Ebben az esetben, két ülésben készül el a végleges tömés behelyezése az üregbe. Első ülés alkalmával lenyomatot veszünk az előkészített preparációról, színkulcs segítségével megállapítjuk a páciens fogszínét, majd ezeket a technikai laborba küldjük, ahol elkészül a kész tömés (természetesen addig ideiglenes töméssel látjuk el a kezelt fogat).
A kész tömést a fogorvosi rendelőben egy következő ülés alkalmával, speciális ragasztóanyaggal rögzítjük.
Az inlay készülhet porcelánból, kompozit anyagból illetve, nemesfémből. Sokszor többszörösen térül meg az elsőre drágábbnak tűnő megoldás.
Az esztétikus tömések a legjobban megfelelnek a mai kor követelményeinek. Az anyagok és a technikák folyamatosan fejlődnek.
 Milyen előnyei vannak az esztétikus töméseknek?
  • Esztétikája minden igényt kielégít.
  • Azonnal terhelhető, teljes átkeményedéséhez UV fényben csak néhány másodperc szükséges.
  • Minimális mértékben allergén.
  • A fogban való elhorgonyzását ragasztóval (bond anyag) nagymértékben javíthatjuk.

Törött, nagymértékben sérült fog is kiépíthető belőle.

Milyen korlátai vannak az esztétikus tömőanyagok alkalmazásának ?
Előnyös tulajdonságai jóval meghaladják a hátrányait, melyek a következők:

  • kisebb kopásállóság,
  • felhasználása során kismértékben zsugorodik,nem annyira tartós mint a fémből (elsősorban aranyból) vagy porcelánból készült tömések. Élettartama általában 6-8 év.
  • a tömés készítésekor átmeneti érzékenység előfordulhat, melynek kis idő múlva – néhány nap- szűnnie kell.

Alternatívát jelenthetnek a fogtechnikus által készített, majd beragasztásra kerülő porcelán vagy arany öntött tömések (onlay, inlay)

Tömés után milyen problémák fordulhatnak elő?
Esztétikus tömések elkészítése után előfordul hideg-, meleg- , sós-, édes érzékenység, de ennek, 1-2 héten belül fokozatosan el kell múlni. Az érzékenység abból adódik, hogy a fogakat nem saját, hanem idegen anyag tölti ki.

Ráharapási érzékenység előfordulhat, ha a tömés magas, előbb összeérnek a fogak és túlterhelődnek. Ezt a fogorvos korrigálni tudja.

Érzéstelenítő injekció beadási helye lehet érzékeny, de ez pár nap alatt spontán szűnik.

A tömés kávé, tea, ételszínezékek hatására idővel, a foggal együtt elszíneződik.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Esztétikus (fehér) töméshez
Vizsgálataink igazolták, hogy Önnek fogszuvasodása van. A  szuvasodás megállítása és a fog megtartása érdekében tömés készítése javasolt.

Az esztétikus tömés készítésének menete

A tömést általában helyi (fogászati) érzéstelenítésben végezzük. (Kivéve ha a szuvasodás még csekély mértékű és a tömés nem járhat semmilyen fájdalommal). A szuvasodás által roncsolt kemény fogszövetet az orvos fúróval eltávolítja, majd a keletkezett üregbe tömőanyagot tesz.

Fogtömésre fehér, ún. kozmetikus tömőanyagokat használunk, (pl. Composit, származási hely USA), illetve harmadik generációs fényre kötő mikrohibrid  tömőanyagokat. (pl.  FiltecSvájc, Charisma-Németország).

Minőségükben nincs különbség, csak felhasználási módjukban. Ezek rendkívül korszerű

tömőanyagok, rövid idő alatt elérik teljes szilárdságukat, így 20 perc elteltével már terhelhetők. A tömés elkészülte után 20 perccel már ehet!

 

Kockázatok, veszélyek

Amikor az érzéstelenítő hatása szűnik, számíthatunk néhány órás utófájdalomra.

Ez fájdalomcsillapító hatására legtöbbször elmúlik. ( Algopyrin, Aszpirin, Cataflam, Advil Ultra, Nurofen stb.) Esetleg felléphet néhány napos ráharapási, kopogtatási érzékenység. Amennyiben a fájdalom erősödik, gyógyszerre nem múlik, feszítővé válik, éjszaka is fáj, keresse fel kezelőorvosát!

Ez a panasz mély, nagy kiterjedésű töméseknél fordul elő. Ilyenkor a fog gyökérkezelése válhat szükségessé.

Ezek a tömések porcelánszerű anyaguk miatt  a hagyományos amalgám töméseknél könnyebben törnek, sérülékenyebbek. Ezzel számolni kell!

Gyakrabban szorulnak ellenőrzésre, cserére.

A tömések a szájban igen nagy fizikai és kémiai igénybevételnek vannak kitéve. Élettartamuk nem korlátlan! Az un. „fehér” tömések élettartama általában 4-6 év. Széleik lepattanhatnak, alászuvasodhatnak.

Ínyalatti szuvasodás esetén előfordulhat lágyrész sérülés, ill. az elvékonyodott zománcszélek letörése, mély szuvasodásnál pedig bekövetkezhet az ideg közelsége miatt fogelhalás.

Az érzéstelenítésben végzett beavatkozásnál előfordulhat, hogy a tömés magassága nem megfelelően lesz beállítva és emiatt ráharapásra érzékeny marad a fog. Ez korrigálható, kérjük keresse fel ismét fogorvosát!

Nagy kiterjedésű tömés szükségessége esetén inkább betét (inlay) készítése javasolt a kevés foganyag biztosabb megtartása érdekében.

Régebben készült tömések elszíneződhetnek a színezőanyagot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása miatt (pl..tea, kávé)!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!