Fogászati implantáció

A fogászati implantáció, (fogbeültetés) egy korszerű, ma már igen jó eredményeket mutató eljárás, a rágóképesség és az esztétikum helyreállítására.

Azok a szövődmények, amik régebben a köztudatban ellene szóltak, – fájdalom, implantátum kilazulása, elvesztése – egyre kevésbé jelentenek problémát!  A megfelelő helyen, megfelelő előkészítéssel, kellő indokkal végzett beavatkozás hosszú távú megoldást jelent.

Ha a páciens gyógyulási, vagy akár  anyagi szempontjai csak egy hagyományos pótlást tesznek lehetővé jelenleg, a későbbiekben bármikor elvégezhető az implantáció.

Milyen előnyökkel jár az implantáció?

 • A pótlás érdekében nem szükséges a szomszédos fogakat lecsiszolni, károsítani.
 • Élethosszig is kitartó, tartós és jól funkcionáló megoldást jelent.
 • Az eredeti rágóképességet 90-95 %-ban helyreállítja.
 • A legtermészetesebb, legesztétikusabb pótlás elkészítésére ad lehetőséget.
 • Az implantátum képes csontot fenntartani maga körül. Ugyanis az állkapocscsont azon területe, amely fogatlanná válik, az inaktivitás következtében sorvadni kezd. A behelyezett műgyökér azonban a rágó-terhelést továbbítja a csontozatra, és így azt újra a szervezet aktív részévé teszi.
 • Sokak számára az öregséget jelentő kivehető fogpótlás elkerülhetővé válik.
 • Rágófogak hiánya estén elkerülhető a részleges kivető fogpótlás készítése.
 • Teljes fogatlanság esetén a nem megfelelően stabil műfogsor elmozdulása
  megakadályozható, vagy akár megfelelő számú implantátum behelyezésével rögzített (nem kivehető) fogpótlás készíthető.

Kiknek nem ajánljuk?

 • Súlyos cukorbetegség, rákos megbetegedés, nagyfokú csontritkulás (osteoporosis) fennállása esetén
 • Súlyos véralvadási, vérképzőrendszeri zavarokban szenvedőknek
 • Ha nem megfelelő a csontmennyiség a beavatkozás területén (DE! csontbeültetés lehetséges)
 • Nagyfokú harapási rendellenesség esetén
 • Túlzott alkoholfogyasztás, drogfüggőség, erős dohányzás fennállásakor
 • Rossz szájhigiénia (súlyos fogínygyulladás) esetén
 • 18 év alatt, illetve amíg az állcsontnövekedés nem fejeződik be.

Milyen anyagból van az implantátum?

 

A manapság használt fogászati implantátumok többsége felületkezelt tiszta titán, melyek anyagukat tekintve semmiben sem különböznek a test egyéb területein alkalmazott orvosi protézisektől (pl: csípőprotézis).

A legelterjedtebbek az ún. csavar-implantátumok, melyek behelyezése nem túl bonyolult, de pontos előkészületeket, nagy figyelmet, és szakmai hozzáértést követel.

Fém allergiám van, lehet implantátumom?

A fogászati implantátumok anyaga ötvözetlen titán, amelynek felületén titán-oxid réteg alakul ki. A titán-oxid nem oldódik a testnedvekben, így nem vált ki allergiás reakciót, illetve nem okoz daganatos megbetegedéseket.

Fémallergiában szenvedők számára tehát a fogászati implantáció nem csak a beültetett foggyökér tartóssága miatt tökéletes megoldás.

Sajnos dohányzom! Lehet fogbeültetésem?

A fogászati implantátumok alkalmazásánál az egyik legkomolyabb rizikó tényező a dohányzás.

A dohányzásnak érszűkítő hatása van, melynek következtében a sejtek anyagcseréje lelassul, így nehezebbé, lassabbá válik az implantátum csontosodása. Minden eset egyedi mérlegelést igényel, napi 1-2 szál cigaretta elszívása nem ugyanolyan súllyal esik latba, mint az erős dohányzás. Minél erősebb dohányos valaki, annál nagyobb a rizikó! Mindenesetre az általános és fogászati szempontokat is figyelembe véve erősen ajánlott a dohányzás elhagyása.

Milyen foghiányokat pótolhatunk implantációval?

 • sorközi foghiányt, amikor az egyébként ép fogívből egy vagy két fog hiányzik, ilyenkor a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül a beültetett implantátumra rögzítve készül a fogpótlás.
 • sorvégi hiányt, mely esetén a páciens a rágófogait veszítette el. Ilyen estekben az ép oldalon történő rágással túlterheljük a fogakat és az ízületeket, ami aránytalan terhelést eredményez. Ezt hagyományosan csak kivehető fogpótlással lehet megszüntetni.
 • teljes fogatlanság esetén az implantátumok beültetése megfelelő csontkínálat esetén lehetővé teszi akár beépített, vagy ha ez nem lehetséges, akkor implantátumokkal rögzített kivehető fogpótlás készítését. Illetve lehetséges a kivehető és rögzített fogpótlás kombinációja is.

Hogyan zajlik a beavatkozás?

 1. Az implantátumot (titán műgyökér) helyi érzéstelenítésben, fájdalom mentesen beültetjük a csontba, a fogíny alá. Ezután 4-6 hónap csontosodási idő következik, mely alatt a csontsejtek teljesen körbenövik az implantátumot.
 2. A gyógyulási időszak után az implantátum fejrészét építjük rá a műgyökérre.
 3. Lenyomatvételt követően elkészítjük a fogpótlást.

Mi a csontpótlás?

Fogászati implantátumot csakis megfelelő mennyiségű csontba lehet beültetni. AZ előzetes vizsgálatok során kiderül, hogy rendelkezésre áll-e elegendő csontmennyiség, mert csak ekkor biztosítható a műgyökér megfelelő stabilitása. Csonthiányt okozhat fogágybetegség, vagy régóta fennálló foghiány. Ilyen esetekben a csontpótlás lehet a megoldás. A csontpótló anyagok serkentik a csont képződését, majd fokozatosan eltűnnek, helyet adva az újonnan képződő csontállománynak.

Mi történik a műtét után? Mire számíthatok?

 • Nagyon fontos, hogy amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, semmiképpen ne egyen! Ilyenkor könnyen elharaphatja az ajkát, nyelvét, nyálkahártyáját. A nyelésért felelős izmok csökkent működése is előfordulhat ilyenkor átmenetileg. Ennek megszűnését víz ivásával érdemes tesztelni, mielőtt szilárd ételt fogyaszt.
 • Mielőtt teljesen elmúlik az érzéstelenítő hatása, érdemes fájdalomcsillapító gyógyszert bevenni. Ezt a javasolt adagoláson belül mindaddig érdemes szedni, amíg fájdalmat érzünk. Általában a beültetés utáni napon fájdalom csillapításra már nincs szükség.
 • Előfordulhat az arc felduzzadása, ezt jegeléssel lehet orvosolni  ( a legjobb megoldás a fagyasztózselé, vagy jégakku használata, melyet puha ruhába csavarva kell a fogbeültetés helyén a bőrhöz érinteni, egy-egy alkalommal kb. negyed óráig.
 • Antibiotikumot csak az orvossal megbeszélve, annak utasítására szedjen!
 • A fogbeültetés utáni napokban kerülje a megerőltető fizikai terhelést ( fizikai munka, testedzés)!
 • Kerülje a túl meleg vagy túl hideg környezetet! Uszoda, szauna, szolárium nem javasolt!
 • Beszéljen a lehető legkevesebbet, mert ilyenkor célszerű az állkapocs mozgását a minimálisra csökkenteni!
 • Kerülje az alkohol és a kávé fogyasztását, valamint a dohányzást!
 • Nem szabad a fogbeültetés helyén rágni, és ne fogyasszon kemény ételeket!
 • A beültetés utáni néhány napban kerülje a tejet és a tejtermékek minden formáját!
 • A fűszeres és csípős ételek fogyasztásának sem ez a legideálisabb időpontja!
 • A beavatkozás  helyét ne nyomogassa, tapogassa, ne húzogassa a varratokat. Ezeknek minimum 5 napig bent kell maradni. Kérjük, hogy varratszedésre mindenképpen időben jelenjen meg!

A fogászati implantáció egy hosszú távú, akár életre szóló megoldás lehet az ön fogászati problémájának megoldására, de egy jól elvégzett beavatkozás még ehhez nem elég!

Ahhoz, hogy implantátumai éveken, évtizedeken keresztül megbízhatóan szolgálják önt, fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő szájhigiéniára, azaz az implantátumok tisztán tartására.

Ha elhanyagolja a megfelelő szájápolást,  az implantátum az igazi fogakhoz hasonlóan viselkedik, azaz lerakódik rá a lepedék,  kialakul a fogkő, gyulladásos állapotok jöhetnek létre, fogágybetegség alakulhat ki. Ez végül az implantátum kilazulásához vezethet.

Az implantátum helyes ápolása a rá kerülő pótlástól függ. Ennek módjáról, technikájáról minden esetben pontos tájékoztatást adunk.

Ezen kívül rendszeres ellenőrző vizsgálatokat (általában félévente) kell végezni annak érdekében, hogy még időben felfedezhessünk minden rendellenességet.

Implantátumot szeretnék, mit tegyek?

Ha úgy érzi, hogy belevágna az implantáció hosszú folyamatába, az első teendője, hogy eljön rendelőnkbe, ahol panoráma röntgen felvételt készítünk, és  általános állapot felmérést végzünk.

A fogbeültetéshez jó általános egészségi állapot és megfelelő csontkínálat szükséges .Ez utóbbit látjuk a röntgen felvételen.  Ezután konzultálunk a beültetést végző implantológus szájsebésszel, aki eldönti, hogy önnek milyen és mennyi implantátum lenne az ideális, szükséges-e csontpótlást végezni, és mérlegeli az egyéb tényezőket.  Minden páciensünknek egyéni árajánlatot készítünk a várható költségekről.

Mindent egybevetve bár az implantáció folyamata hosszú, és költségei sem alacsonyak, bátran ajánljuk pácienseinknek!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!