Gyökérkezelés

A gyökérkezelés akkor elkerülhetetlen, ha a fogat érintő folyamat ( szuvasodás, törés, mechanikai sérülés) elérte a fogbelet (pulpakamrát) , amely ideget, eret, nyirokeret és a fog élő szöveteit tartalmazza, melyek így ki vannak téve bakteriális fertőzésnek.

Célja az, hogy megelőzze a fogbélgyulladás további szövődményeit, (gyökérhártya megvastagodás, granulóma, ciszta, góctünet). Ezek kialakulása a fog elvesztéséhez fog vezetni.Ha sikerül a fogat korrekt jól záródó gyökértöméssel ellátni, és erre a szervezet jól reagál, ez esetben a gyökértömés a fog várható élettartamát nem befolyásolja.

A gyökérkezelt fog esetlegesen elszíneződik, illetve törékennyé válik. Ez megelőzhető. Elszürkült frontfogak esetén megoldást jelenthet a belső fogfehérítés.

A gyökérkezelés fogmegmentő kezelés, mely az esetek néhány százalékában a leggondosabb kezelés ellenére is sikertelen!

Milyen panaszok esetén gyanakodhatunk fogbélgyulladásra?

 

 • ha a fog fájdalma tűrhetetlen, fokozódó, fájdalomcsillapító hatására alig reagál,
 • kopogtatásra, ráharapásra érzékeny,
 • fogát hosszabbnak érzi a többinél,
 • a fog körüli szövetek, illetve az arc duzzadt.
 • Súlyos esetben láz, hidegrázás léphet fel.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Első alkalommal a panaszok tisztázása és a szájvizsgálat után, egy röntgenfelvételt készítünk a kérdéses fogról (ezáltal képet kapunk a fog környezetéről, a gyökércsúcs körüli esetleges gyulladásos folyamatokról és a fogágy állapotáról).

A gyökérkezelés folyamata a következő:

 • a kezelést minden esetben érzéstelenítésben végezzük.
 • Feltárjuk a szuvas fogban a gyökércsatorna bejáratát – a pulpakamrát, majd különleges műszerek segítségével eltávolítjuk a gyulladt fogbelet, elhalt fog esetén a gyökércsatornában lévő bakteriálisan fertőzött bomló anyagot.
 • Szükség szerint a csatornát fertőtlenítjük, antibiotikus pasztával töltjük fel. Szerencsés esetben a gyökértömést azonnal elvégezhetjük.
 • Ha a fog több kezelést igényel, ezek befejeztével tudjuk végleges gyökértöméssel ellátni a fogat.
 • A gyökértömés anyaga, vagy az ideiglenes tömés nem alkalmas a mindennapi használatra, ezért a gyökértömés átkeményedése után (3-4 nap) a fogat végleges ún. rágótöméssel kell ellátni.
 • Páciensünk számára ez 3 vagy 4 alkalmat jelent. Nem mi húzzuk el a kezelést, de a természetet, a gyógyulást nem tudjuk sürgetni!

Mikor nem javasoljuk gyökértömés készítését?

Gyökértömés a legtöbb esetben elvégezhető, de vannak ellenjavallatai.

 • a fogak anatómiai viszonyai: görbe, beszűkült gyökércsatornák,
 • a kezelés számára elérhetetlen területek
 • már kialakult gyökércsúcsi folyamatok
 • a koronai rész teljes hiánya, íny alá tört területek
 • fogágybetegség.

Ilyen esetekben amikor a beavatkozás magában hordozza a sikertelenséget, páciensünkkel való egyeztetés után a fog eltávolítását javasoljuk.

A gyökérkezelt fogak helyes ápolás mellett, egész életen át megmaradhatnak. Mivel a gyökérkezelt fognak már nincs pulpája, ami életben tudná tartani, az ilyen fog törékeny lehet és elszürkülhet.

A fog elszürkülését szerencsés esetben belső fogfehérítési eljárással tudjuk megoldani.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Gyökérkezelés, gyökértömés

Miért kell gyökérkezelést alkalmazni?

A gyökérkezelés a fog megtartásának utolsó lehetősége. Ilyenkor a fertőzött, gyulladt fogbelet (pulpa) eltávolítjuk, és a keletkezett űrt erre alkalmas anyagokkal légmentesen lezárjuk. Így megszűnhet a fertőzés és annak tovaterjedése a gyökércsúcs körüli szövetekbe.

Ez a beavatkozás csupán kísérlet a fog megtartása érdekében, az eredmény teljes biztonsággal nem garantálható!

 

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelést helyi (fogászati)  érzéstelenítésben végezzük! A gyökérkezelés során feltárjuk a fog fogbélkamráját és az innen nyíló egy-, vagy több gyökércsatornát. Megfelelő műszerek segítségével ezekből eltávolítjuk a gyulladt fogideget, a fertőzött gyökércsatorna- részeket esetleg ezeken keresztül ürül le a gyökércsúcs körüli váladék. Majd a csatornák alakítása, tágítása, fertőtlenítése után a gyökércsatornát speciális anyaggal feltöltjük, ami 5-7 nap alatt beleköt a gyökércsatornába.A már panaszmentes fog tömhető, koronázható illetve felhasználható pillér-, vagy kapocstartó fognak, A sikeres gyökértömés a fog várható élettartamát nem befolyásolja jelentősen.

Ha a fog gyökere görbe, a gyökércsatorna beszűkült vagy erősen fertőzött, a kezelés nem lesz eredményes. Ha fájdalmát már meg is szüntettük,  a kezelés  még nincs befejezve! Kérjük saját érdekében fáradjon vissza a megbeszélt  időpontban. Ennek elmulasztása a fog elvesztéséhez vezethet! A végleges gyökértömés elkészítése után a fogat a gyökértömő paszta átkeményedéséig (5-7 nap) ideiglenes fehér töméssel zárjuk le. Ennek kiesése, kikopása nem okoz panaszt, nem hiba!

Az ideiglenes tömés élettartama kb. 2 hét. Ezután végleges tömés készítése szükséges!

Ha gyökérkezelt foga a későbbiekben válik érzékennyé, akár évek múltán, keresse fel kezelőorvosát!

 

Szövődmények, veszélyek

A kezelt fog érzékeny lehet ráharapásra, kopogtatásra, környezete megduzzadhat Az érzékenység csökkentésére szalicilsav-tartalmú szerek válnak be. (Algopyrin, Kalmopyrin, Aszpirin). Antibiotikumot csak orvosa tanácsára szedjen!

A gyökérkezelt fog annak ellenére, hogy már nincs benne ideg fájhat és súlyos panaszokat is okozhat. Ha a bakteriális fertőzés a gyökércsatornán keresztül már gyulladást okozott a fog körüli szövetekben, a fog környezete bedagadhat és a leggondosabb kezelés ellenére is a fog elvesztéséhez vezethet.

A kezelés közben tett hirtelen mozdulat esetén előfordulhat a gyökérkezelő tűk lenyelése, légcsőbe jutása (aspiráció), törése. A tűk törése anatómiai okok miatt (szűk vagy görbe gyökércsatornák) miatt is bekövetkezhet.

A gyökérkezelt fog csúcsán kialakulhat gyökérhártya-megvastagodás, ciszta, granuloma(gennyzacskó), tályog, sipolynyílás. Kedvező anatómiai viszonyok esetén a fog műtéti eljárásokkal még menthető. A gyökérkezelt, gyökértömött fogak könnyebben törnek, mint az élő fogak!

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!