Gyökérkezelés

A gyökérkezelés akkor elkerülhetetlen, ha a fogat érintő folyamat ( szuvasodás, törés, mechanikai sérülés) elérte a fogbelet (pulpakamrát) , amely ideget, eret, nyirokeret és a fog élő szöveteit tartalmazza, melyek így ki vannak téve bakteriális fertőzésnek.

Célja az, hogy megelőzze a fogbélgyulladás további szövődményeit, (gyökérhártya megvastagodás, granulóma, ciszta, góctünet). Ezek kialakulása a fog elvesztéséhez fog vezetni.Ha sikerül a fogat korrekt jól záródó gyökértöméssel ellátni, és erre a szervezet jól reagál, ez esetben a gyökértömés a fog várható élettartamát nem befolyásolja.

A gyökérkezelt fog esetlegesen elszíneződik, illetve törékennyé válik. Ez megelőzhető. Elszürkült frontfogak esetén megoldást jelenthet a belső fogfehérítés.

A gyökérkezelés fogmegmentő kezelés, mely az esetek néhány százalékában a leggondosabb kezelés ellenére is sikertelen!

Milyen panaszok esetén gyanakodhatunk fogbélgyulladásra?

 

 • ha a fog fájdalma tűrhetetlen, fokozódó, fájdalomcsillapító hatására alig reagál,
 • kopogtatásra, ráharapásra érzékeny,
 • fogát hosszabbnak érzi a többinél,
 • a fog körüli szövetek, illetve az arc duzzadt.
 • Súlyos esetben láz, hidegrázás léphet fel.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Első alkalommal a panaszok tisztázása és a szájvizsgálat után, egy röntgenfelvételt készítünk a kérdéses fogról (ezáltal képet kapunk a fog környezetéről, a gyökércsúcs körüli esetleges gyulladásos folyamatokról és a fogágy állapotáról).

A gyökérkezelés folyamata a következő:

 • a kezelést minden esetben érzéstelenítésben végezzük.
 • Feltárjuk a szuvas fogban a gyökércsatorna bejáratát – a pulpakamrát, majd különleges műszerek segítségével eltávolítjuk a gyulladt fogbelet, elhalt fog esetén a gyökércsatornában lévő bakteriálisan fertőzött bomló anyagot.
 • Szükség szerint a csatornát fertőtlenítjük, antibiotikus pasztával töltjük fel. Szerencsés esetben a gyökértömést azonnal elvégezhetjük.
 • Ha a fog több kezelést igényel, ezek befejeztével tudjuk végleges gyökértöméssel ellátni a fogat.
 • A gyökértömés anyaga, vagy az ideiglenes tömés nem alkalmas a mindennapi használatra, ezért a gyökértömés átkeményedése után (3-4 nap) a fogat végleges ún. rágótöméssel kell ellátni.
 • Páciensünk számára ez 3 vagy 4 alkalmat jelent. Nem mi húzzuk el a kezelést, de a természetet, a gyógyulást nem tudjuk sürgetni!

Mikor nem javasoljuk gyökértömés készítését?

Gyökértömés a legtöbb esetben elvégezhető, de vannak ellenjavallatai.

 • a fogak anatómiai viszonyai: görbe, beszűkült gyökércsatornák,
 • a kezelés számára elérhetetlen területek
 • már kialakult gyökércsúcsi folyamatok
 • a koronai rész teljes hiánya, íny alá tört területek
 • fogágybetegség.

Ilyen esetekben amikor a beavatkozás magában hordozza a sikertelenséget, páciensünkkel való egyeztetés után a fog eltávolítását javasoljuk.

A gyökérkezelt fogak helyes ápolás mellett, egész életen át megmaradhatnak. Mivel a gyökérkezelt fognak már nincs pulpája, ami életben tudná tartani, az ilyen fog törékeny lehet és elszürkülhet.

A fog elszürkülését szerencsés esetben belső fogfehérítési eljárással tudjuk megoldani.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Gyökérkezelés, gyökértömés

Miért kell gyökérkezelést alkalmazni?

A gyökérkezelés a fog megtartásának utolsó lehetősége. Ilyenkor a fertőzött, gyulladt fogbelet (pulpa) eltávolítjuk, és a keletkezett űrt erre alkalmas anyagokkal légmentesen lezárjuk. Így megszűnhet a fertőzés és annak tovaterjedése a gyökércsúcs körüli szövetekbe.

Ez a beavatkozás csupán kísérlet a fog megtartása érdekében, az eredmény teljes biztonsággal nem garantálható!

 

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelést helyi (fogászati)  érzéstelenítésben végezzük! A gyökérkezelés során feltárjuk a fog fogbélkamráját és az innen nyíló egy-, vagy több gyökércsatornát. Megfelelő műszerek segítségével ezekből eltávolítjuk a gyulladt fogideget, a fertőzött gyökércsatorna- részeket esetleg ezeken keresztül ürül le a gyökércsúcs körüli váladék. Majd a csatornák alakítása, tágítása, fertőtlenítése után a gyökércsatornát speciális anyaggal feltöltjük, ami 5-7 nap alatt beleköt a gyökércsatornába.A már panaszmentes fog tömhető, koronázható illetve felhasználható pillér-, vagy kapocstartó fognak, A sikeres gyökértömés a fog várható élettartamát nem befolyásolja jelentősen.

Ha a fog gyökere görbe, a gyökércsatorna beszűkült vagy erősen fertőzött, a kezelés nem lesz eredményes. Ha fájdalmát már meg is szüntettük,  a kezelés  még nincs befejezve! Kérjük saját érdekében fáradjon vissza a megbeszélt  időpontban. Ennek elmulasztása a fog elvesztéséhez vezethet! A végleges gyökértömés elkészítése után a fogat a gyökértömő paszta átkeményedéséig (5-7 nap) ideiglenes fehér töméssel zárjuk le. Ennek kiesése, kikopása nem okoz panaszt, nem hiba!

Az ideiglenes tömés élettartama kb. 2 hét. Ezután végleges tömés készítése szükséges!

Ha gyökérkezelt foga a későbbiekben válik érzékennyé, akár évek múltán, keresse fel kezelőorvosát!

 

Szövődmények, veszélyek

A kezelt fog érzékeny lehet ráharapásra, kopogtatásra, környezete megduzzadhat Az érzékenység csökkentésére szalicilsav-tartalmú szerek válnak be. (Algopyrin, Kalmopyrin, Aszpirin). Antibiotikumot csak orvosa tanácsára szedjen!

A gyökérkezelt fog annak ellenére, hogy már nincs benne ideg fájhat és súlyos panaszokat is okozhat. Ha a bakteriális fertőzés a gyökércsatornán keresztül már gyulladást okozott a fog körüli szövetekben, a fog környezete bedagadhat és a leggondosabb kezelés ellenére is a fog elvesztéséhez vezethet.

A kezelés közben tett hirtelen mozdulat esetén előfordulhat a gyökérkezelő tűk lenyelése, légcsőbe jutása (aspiráció), törése. A tűk törése anatómiai okok miatt (szűk vagy görbe gyökércsatornák) miatt is bekövetkezhet.

A gyökérkezelt fog csúcsán kialakulhat gyökérhártya-megvastagodás, ciszta, granuloma(gennyzacskó), tályog, sipolynyílás. Kedvező anatómiai viszonyok esetén a fog műtéti eljárásokkal még menthető. A gyökérkezelt, gyökértömött fogak könnyebben törnek, mint az élő fogak!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!