Fogszabályozás

A fogazati szabálytalanságok széles skálán mozognak. Az alig észrevehető apró esztétikai problémáktól az életet megnehezítő rágási és beszéd problémákat okozó súlyos rendellenességekig terjedhetnek.

Az összes reklám ragyogó, szabályos fogsorú embereket mutat. Nagy az igény a szép, szabályos fogsorra és a mai lehetőségeink ezt legtöbbször lehetővé is teszik.

A fogszabályzás gyermek-, és fiatalkorban nagyon eredményes tud lenni, de ma már felnőtt korban is egyre több a lehetőség.

Gyermekeknél mikor lehet elkezdeni a fogszabályozást?

Vannak gyermekkori problémák, pl. a két első fog közötti túl nagy hézag, egyes rossz helyen előtörő maradó fog, nyitott harapás, ujjszopás következtében elnyomódott fogak, fogtorlódás.

Ha ilyet észlelünk gyermekünknél, ajánlott fogszabályozó szakorvoshoz fordulni, aki tanácsot tud adni a szabályzás megkezdésének optimális időpontjára. Illetve ha szükséges, megkezdi a kezelést.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Lényeges kérdés pácienseink számára, akár beépített, akár kivehető készüléket viselnek, hogy mennyi ideig tart a fogszabályozás.

Általában 1-1,5 év. Természetesen ez az esettől függ és sokszor a kezelés befejezése után is szükség van ún. fenntartó készülék viselésére, mely megakadályozza a rendellenesség kiújulását. Fix, beragasztott készülékek alkalmazásával hamarabb érhető el eredmény, de van akit ez esztétikailag zavar.

A fogszabályzás folyamata alatt a fog körüli csontszövet átépül, ezt a folyamatot siettetni nem lehet!

A mai technikákkal rendkívül látványos eredményt lehet elérni.

Hogyan kell használni a kivehető fogszabályzó készüléket?

Kivehető fogszabályozót általában gyermekkorban alkalmazunk, valamint felnőttkorban az egyszerűbb fogelmozdításokra. Az étkezések kivételével törekedjünk a minél hosszabb ideig történő viselésre, beleértve az éjszakai hordást is. Nem kell félni, nem lehet lenyelni!

Hogyan tisztítsam?

Ezek a készülékek általában műanyagból készülnek, naponta minimum egy alkalommal érdemes áttisztítani őket fogkefével. Hetente 1-2 alkalommal érdemes  a fogsortisztító pezsgőtabletta használata.

Milyen a beépített fogszabályozó készülék?

A beépített fogszabályzó készülék a fogszabályzás egyik leghatékonyabb módja. A szabályozandó fogakra fémből ill. porcelánból készült tappancsok (breckettek) kerülnek felragasztásra, melyeket speciális rugalmas fémből készült hajszálvékony ív köt össze. Ez végzi a fogak esztétikus sorba rendezését.

Mire kell figyelnem ha beépített fogszabályzó  készülékem van?

A fogszabályozó kezelés során alkalmazott különböző kivehető és rögzített készülékek egyaránt elősegítik a fokozott lepedékfelhalmozódást, ezért a nem megfelelő szájhigiénia esetén megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás veszélye. Ilyenkor fogszabályozó kezelőorvosunk a fluoridos fogkrémek használata mellett speciális fogköztisztító eszközöket és egyéb kiegészítő fluoridos készítményeket írhat elő.(

Felnőttkori fogszabályozás

Ma már a felnőttkori fogszabályzás is gyakori eljárás. Nincs korhatára és sok esetben jobb megoldás, mint a fogak lecsiszolása és egy esztétikus fogpótlás készítése.

A fogszabályzás néha önmagában nem hozza a várt esztétikai hatást, de megteremti a lehetőséget egyéb társszakmák bevonásával a  mind funkcionálisan, mind esztétikailag megfelelő megoldás készítéséhez.

Felnőtt korban általában fix fogszabályozó készülékkel lehet eredményt elérni. A fogszabályzó szakorvos törekszik a maximális esztétikai megjelenésre, és erre van is lehetősége. A foghoz nagyon hasonló színű, kis méretű, fogszabályzáshoz használt anyagok alkalmazásával.

Fogszabályozás és szájhigiénia

A fogszabályozás hosszadalmas folyamat. Kellő motivációt és kitartást igényel. A sikeres fogszabályozó kezelés egyik kulcsa a helyes szájápolás. Erre az egész folyamat alatt és természetesen utána is nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!