Az Amerikai Fogorvosi Társaság (ADA) ajánlása szerint, a legideálisabb, ha legalább kétszer mossuk meg fogainkat egy nap, hagyományos fogkefével legalább három percig, míg az elektromos készülékekkel egy percet spórolva két percen keresztül.

Mindezek ellenére, nincs javaslat, hogy a nap mely szakaszában a legjobb elvégezni a fogmosást. A legtöbb ember az esti fogmosást rögtön a lefekvés előtt végzi el, ám a reggeli fogmosás már kérdésesebb. Még ha nem is kedveljük annyira, hogy  mentolos szájízzel harapjunk bele reggelinkbe, kutatások bizonyítják, hogy talán mégis leginkább ezzel segíthetjük elő mosolyunk egészségét.

Miért mossuk meg fogainkat a reggeli előtt?

Bizonyára az élet egy pontján, mindenki tapasztalt már kellemetlen leheletet, szájszagot. Ez általában az alvás közben a fogakra letapadó plakkban munkálkodó baktériumok eredménye. A felkelés után elvégzett fogmosás segít eltávolítani a plakkot ezáltal megszűntetve a kellemetlen szagokat. Továbbá egy ellenálló védőréteg is kialakul a tisztítást követően, ami védi a fogakat az ételben található savas hatásokkal szemben. A különböző élelmiszerekben található savak hatása a fogmosás révén gyengíthetik a fogak zománcát, így általában érdemes 30 percet/ egy órát várni minden étkezés után a fogmosással.

Viszont, ha mégis a reggeli után végzett fogmosás tűnik ideálisabbnak a mindennapok során, nem árt utána néznünk, hogy mit is választunk reggelink alapjául. A különböző citrus félék, a kávé, a péksütemények és kenyerek fogyasztása után mindenképp érdemes türelmesen várni. Míg a tejtermékek (joghurtok, sajtok), a rántotta vagy a teljes kiőrlésű készítmények fogyasztása esetén, bátrabban nyúlhatunk fogkefénk után.

Összességében a szakértők a reggeli előtt végzett fogmosást javallják, az étkezés végeztével, egy pohár vízzel vagy cukormentes rágógumival tisztíthatjuk meg újra fogainkat!

Forrás: https://www.centerdds.com/blog/family-dentist-center-brushing-before-or-after-breakfast/

Dr. Lőrincz Hajnal

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!