Mi is az a szájzuhany?

Számos szájápolási eszköz és módszer van a köztudatban, de a szájzuhany (angol nevén: Water Flosser) még mindig a kevésbé ismertek közé tartozik. Vajon tényleg hatékony?  Érdemes beruházni rá? Vagy csak egy újabb kacat, amivel a gyártók próbálnak a hiszékeny vásárlók pénztárcájába férkőzni?

A szájzuhany felépítése egyszerű, egy víztartályból áll, amiből elektromotor pumpálja a vizet egy elvékonyított fúvókába.  Számos modell létezik már, a hordozható utazó verziótól kezdve  a nagyobb tartállyal rendelkező otthoni felhasználásra alkalmas típusokig, különböző átmérőjű fejekkel és erősségszabályzó funkciókkal.

Miért is hasznos a szájzuhany?

Az étkezések után a fogakon képződik egy filmréteg (plakk), ami baktériumokkal átitatva fedi be a fogfelszíneket. Ez az állandóan újra képződő biofilm,  ha nincsen maradéktalanul eltávolítva a fog felszínről, akkor a nyaki zónában fogínygyulladást okozhat. Az irritáció hatására visszahúzódik az íny, a fognyak szabaddá válik, fogérzékenységhez, később akár fogelvesztéshez vezetve.

Ezt a problémát az alapos, naponta többszöri fogmosás sem tudja teljes mértékben orvosolni. Ugyanis, a fogaknak öt felszíne van és a szomszédos fogak közötti részek szinte elérhetetlenek a fogkefe számára. Éppen ezért a szuvasodások leggyakrabban ezekről az eldugott, hozzáférhetetlen helyekről indulnak.

De akkor a fogselyem, fogköztisztító kefe nem elég?

A kutatások azt mutatják, hogy a szájzuhany használata egy sokkal szélesebb körű tisztítást végez. A  helytelen fogselyem használattal pedig kifejezetten károsíthatjuk a fogínyünket, illetve alkalmazása manuális ügyességet és nem kis türelmet igényel.

Az intenzív, nagy nyomású vízsugár az íny vérellátását fokozza és a fogínygyulladást okozó kórokozók számát jelentősen csökkenti. Számos fogágy betegség, illetve a fogínygyulladás kezelésében és megelőzésében is segíthet.

Kinek ajánlott?

  • Bárki használhatja.
  • Jelentős eredmények érhetőek el fogágy betegségre hajlamos személyeknél, nagymértékű fogkőképződés és fogínygyulladás, valamint rossz szájszag esetén hatékony megoldást jelenthet.
  • Kifejezetten ajánlott a rögzített fogpótlásokkal rendelkező páciensek számára (hidak, koronák), hiszen ezekben az esetekben a pótolt fog/fogak tisztítása is épp olyan alapos kell legyen mint a nem pótolt fogaké.
  • A fogszabályzó készüléket viselők számára is megkönnyítheti a fogápolást.

 

 

 

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22536661/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22167932/

https://www.profimed.hu/cikk/szajzuhany-242

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!