Mi is az a szájzuhany?

Számos szájápolási eszköz és módszer van a köztudatban, de a szájzuhany (angol nevén: Water Flosser) még mindig a kevésbé ismertek közé tartozik. Vajon tényleg hatékony?  Érdemes beruházni rá? Vagy csak egy újabb kacat, amivel a gyártók próbálnak a hiszékeny vásárlók pénztárcájába férkőzni?

A szájzuhany felépítése egyszerű, egy víztartályból áll, amiből elektromotor pumpálja a vizet egy elvékonyított fúvókába.  Számos modell létezik már, a hordozható utazó verziótól kezdve  a nagyobb tartállyal rendelkező otthoni felhasználásra alkalmas típusokig, különböző átmérőjű fejekkel és erősségszabályzó funkciókkal.

Miért is hasznos a szájzuhany?

Az étkezések után a fogakon képződik egy filmréteg (plakk), ami baktériumokkal átitatva fedi be a fogfelszíneket. Ez az állandóan újra képződő biofilm,  ha nincsen maradéktalanul eltávolítva a fog felszínről, akkor a nyaki zónában fogínygyulladást okozhat. Az irritáció hatására visszahúzódik az íny, a fognyak szabaddá válik, fogérzékenységhez, később akár fogelvesztéshez vezetve.

Ezt a problémát az alapos, naponta többszöri fogmosás sem tudja teljes mértékben orvosolni. Ugyanis, a fogaknak öt felszíne van és a szomszédos fogak közötti részek szinte elérhetetlenek a fogkefe számára. Éppen ezért a szuvasodások leggyakrabban ezekről az eldugott, hozzáférhetetlen helyekről indulnak.

De akkor a fogselyem, fogköztisztító kefe nem elég?

A kutatások azt mutatják, hogy a szájzuhany használata egy sokkal szélesebb körű tisztítást végez. A  helytelen fogselyem használattal pedig kifejezetten károsíthatjuk a fogínyünket, illetve alkalmazása manuális ügyességet és nem kis türelmet igényel.

Az intenzív, nagy nyomású vízsugár az íny vérellátását fokozza és a fogínygyulladást okozó kórokozók számát jelentősen csökkenti. Számos fogágy betegség, illetve a fogínygyulladás kezelésében és megelőzésében is segíthet.

Kinek ajánlott?

  • Bárki használhatja.
  • Jelentős eredmények érhetőek el fogágy betegségre hajlamos személyeknél, nagymértékű fogkőképződés és fogínygyulladás, valamint rossz szájszag esetén hatékony megoldást jelenthet.
  • Kifejezetten ajánlott a rögzített fogpótlásokkal rendelkező páciensek számára (hidak, koronák), hiszen ezekben az esetekben a pótolt fog/fogak tisztítása is épp olyan alapos kell legyen mint a nem pótolt fogaké.
  • A fogszabályzó készüléket viselők számára is megkönnyítheti a fogápolást.

 

 

 

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22536661/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22167932/

https://www.profimed.hu/cikk/szajzuhany-242

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!