Beköszöntött az ősz, sajnos egyre hűvösebbek az esték, így a kinti tevékenységeket, kerti sütögetést, kirándulásokat,  lassan ismét felváltja a meleg takaró és  a forró tea, na meg az egész estés családi filmezés. A következő néhány hétben, olyan filmekről fogunk szót ejteni, amik valamilyen módon kapcsolódnak a fogászathoz, a fogorvosláshoz, hátha kedvet hozunk a megtekintésükhöz!

  1. Bridgerton család és a Waterlooi csata

Bonaparte Napóleon hódításai külön fejezetet érdemelnek a történelem könyvekben. Második, 100 napos uralmát pecsételte meg a waterlooi csata, ami 1815 júniusában  zajlott le a mai Belgium területén. Ebben a csatában a Napóleon vezette franciák az “egyesített európai” haddal ütköztek meg a britek vezetése alatt. A csata, a franciák vereségével és ezzel Napóleon bukásával zárult. De hogyan is kapcsolódik ez a  tragikus  történelmi esemény a fogászathoz? Hát még a “Bridgerton család” című népszerű Netflix sorozathoz?

Először is nézzük meg, hogy miről is szól nagy vonalakban a Bridgerton-család. A sorozat egy történelmi fikció, tehát valós történelmi személyek és történések megjelenítésével reprezentál  egy fiktív, kitalált cselekményt. A 19. század Londonjába navigálja a nézőt, ahol minden évad egy-egy Bridgerton- gyermek sorsát követi nyomon. A sorozat a házasság, illetve a kiházasítás menetrendjét, konfliktusait mutatja be a nemesi körökben, nemegyszer történelmi tényekre utalva.

Az első évad egyik jelenetében egy utalást találunk a waterlooi csatára, még hozzá a fogakon keresztül. Hogyan történhetett ez? A válasz, mind oly sokszor a történelemben rejlik. A waterlooi csata tragikus végkimenetele 40 000 ember életét követelte, akik javában fiatal férfiak voltak. A Fekete piac, viszont virágzott e szerencsétlen  esemény után, ugyanis  hullarablók gyűjtötték össze a halottak fogait és nem kevés pénzért értékesítették azt fogorvosoknak, akik “protézisek”-et készítettek belőlük a nemesek, illetve gazdagok számára. Borzalmas, de megtörtént hihetelen történelem.

Alább láthatjátok a jelenetet a sorozatból:

 

 

 

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!