A rágózás sokak számára mindennapi tevékenység, és bár sokan ezt csupán kellemes időtöltésnek vagy stresszoldásnak tekintik, a rágózásnak vannak előnyei és hátrányai is fogászati szempontból.

Előnyök:

  1. Nyáltermelés Fokozása:

A rágózás serkenti a nyáltermelést, ami segít neutralizálni a savas kémhatást a szájban. Ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.

  1. Tisztítja a Fogakat:

A rágózás egyfajta öntisztító hatással is járhat. A rágógumi vagy cukormentes rágó eltávolíthatja az ételmaradékokat és segíthet megelőzni a fogkő kialakulását.

  1. Fogínyi Egészség:

A folyamatos, kíméletes rágómozgás javíthatja a fogíny vérkeringését és erősítheti az állkapocsizmokat, ezáltal elősegítve az egészséges fogíny fenntartását.

Megjegyzés: Habár a rágó pillanatnyilag csökkenti a kellemetlen leheletet, szájszagot. Nem szünteti meg azt. A kellemetlen szag vagy fogászati vagy emésztőrendszeri eredetű és tünetként kell tekinteni rá! Szakorvos felkeresése ajánlott!

Hátrányok:

  1. Emésztő rendszeri panaszok

Összefüggést találtak a rágózás és egyéb emésztőrendszeri panaszok között is. Ennek oka, hogy rágózás közben önkéntelenül sok levegőt is nyelünk, ami gyomor és has fájdalmat, puffadást okozhat. E mellett becsapjuk szervezetünket a hosszas rágózással és beindítjuk az emésztést, ami túlzott savtermelést eredményez, ami később refluxhoz vezethet.

  1. Állkapocsproblémák Kialakulása:

Túlzott rágózás vagy a túl kemény rágók használata idővel vezethet állkapocsproblémákhoz, például temporomandibuláris ízületi diszfunkcióhoz (TMJ), amelynek tünetei kattogás, ropogás,  éles fájdalom szájnyitáskor.

  1. Fogszuvasodás Kialakulásának Kockázata:

Ha a rágózás során a cukorral teli rágógumit választjuk, az hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához, különösen, ha nem történik megfelelő fogápolás.

Összegzés:

Bár a rágózásnak vannak pozitív hatásai a fogak egészségére, fontos körültekintően választani a rágógumit. Célszerű cukormentes változatokat választani, és a mértékletesség elve alapján élvezni az előnyöket, hogy elkerüljük a potenciális hátrányokat. Általánosságban 5-10 perc rágózás javasolt evés után, a cukormentes változatból. 😊

 

 

 

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!