A rágózás sokak számára mindennapi tevékenység, és bár sokan ezt csupán kellemes időtöltésnek vagy stresszoldásnak tekintik, a rágózásnak vannak előnyei és hátrányai is fogászati szempontból.

Előnyök:

  1. Nyáltermelés Fokozása:

A rágózás serkenti a nyáltermelést, ami segít neutralizálni a savas kémhatást a szájban. Ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.

  1. Tisztítja a Fogakat:

A rágózás egyfajta öntisztító hatással is járhat. A rágógumi vagy cukormentes rágó eltávolíthatja az ételmaradékokat és segíthet megelőzni a fogkő kialakulását.

  1. Fogínyi Egészség:

A folyamatos, kíméletes rágómozgás javíthatja a fogíny vérkeringését és erősítheti az állkapocsizmokat, ezáltal elősegítve az egészséges fogíny fenntartását.

Megjegyzés: Habár a rágó pillanatnyilag csökkenti a kellemetlen leheletet, szájszagot. Nem szünteti meg azt. A kellemetlen szag vagy fogászati vagy emésztőrendszeri eredetű és tünetként kell tekinteni rá! Szakorvos felkeresése ajánlott!

Hátrányok:

  1. Emésztő rendszeri panaszok

Összefüggést találtak a rágózás és egyéb emésztőrendszeri panaszok között is. Ennek oka, hogy rágózás közben önkéntelenül sok levegőt is nyelünk, ami gyomor és has fájdalmat, puffadást okozhat. E mellett becsapjuk szervezetünket a hosszas rágózással és beindítjuk az emésztést, ami túlzott savtermelést eredményez, ami később refluxhoz vezethet.

  1. Állkapocsproblémák Kialakulása:

Túlzott rágózás vagy a túl kemény rágók használata idővel vezethet állkapocsproblémákhoz, például temporomandibuláris ízületi diszfunkcióhoz (TMJ), amelynek tünetei kattogás, ropogás,  éles fájdalom szájnyitáskor.

  1. Fogszuvasodás Kialakulásának Kockázata:

Ha a rágózás során a cukorral teli rágógumit választjuk, az hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához, különösen, ha nem történik megfelelő fogápolás.

Összegzés:

Bár a rágózásnak vannak pozitív hatásai a fogak egészségére, fontos körültekintően választani a rágógumit. Célszerű cukormentes változatokat választani, és a mértékletesség elve alapján élvezni az előnyöket, hogy elkerüljük a potenciális hátrányokat. Általánosságban 5-10 perc rágózás javasolt evés után, a cukormentes változatból. 😊

 

 

 

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!