A nyaralás mumusa: a fogfájás!

Mindenki legnagyobb örömére beköszöntött végre a nyár! Várnak a strandok, a tengerpartok, a fagylalt és a sok-sok élmény. Képzeljük csak el, ahogy a régóta áhított napágyon süttessük a hasunkat, kezünkben egy jégkockákkal hűtött Margarita. Elfelejtettük már az indulás előtti kapkodást, a reptéri idegeskedést, az otthoni gondokat, egy szóval a legnagyobb nyugalomban és lazulásban vagyunk.  Éppen a másnapra tervezett hajókázásról beszélgetünk a barátokkal vagy a családdal, amikor egy jeges korty után, éles fájdalom hasít belénk. Mi a manó? A fájdalom, ahogy megjelent, úgy erősödik és az esti órákban már a falat kaparjuk, miközben azon gondolkodunk, hogy mit fedez a biztosításunk és hogy mennyire lesz anyagilag „fájdalmas” tüneteink megszűntetése. Ismerős a történet? Mit is tehetünk a fájdalom ellen?  Egyáltalán, hogy lehet megelőzni, kivédeni a fogfájdalmat, nyaralás vagy utazás alkalmával? Mai cikkünkben erre keressünk válaszokat.

Sajnos a nyaralások 10%-ban fordul elő fogászati probléma, ami megkeserítheti az utazók élményeit, főleg külföldön. Míg a fejlett országokban nem okoz nehézséget fogorvost találni, mindenképp érdemes odafigyelni, hogy milyen biztosítással indulunk útnak. Általában a fogászati sürgősség beletartozik az alapellátási csomagba egy bizonyos összegig, de ha nem rendelkezünk biztosítással, vagy a problémánk meghalad bizonyos költségeket, bizony előfordulhat, hogy a nyaralás többe fog kerülni, mint ahogy azt először gondoltuk. Ezzel szemben a fejlődő országokban sokszor fogorvost találni sem egyszerű, nem beszélve a sterilitás és az egyszer használatos eszközök hiányáról. Ezeken a területeken, biztosabb hazánk nagykövetségein érdeklődni vagy hiteles honlapon keresgélni (pl. a Nemzetközi Utazásorvostani Társaság– International Society of Travel Medicine) megfelelő egészségügyi ellátás után.

A leggyakoribb hiba az, ha elhanyagolt fogazati státusszal indulunk útnak, illetve ha egy megkezdett kezelést megszakítva vágunk neki a nyaralásnak. Mindenképp érdemes fogászati szűrővizsgálaton részt venni az utazások előtt, hogy megelőzzük azt, ami lehet a nyaraláson elkerülhetetlenné válik. A különböző kezelések is meghatározhatják indulásunk időpontját, így fogtömések, foghúzások után érdemes legalább egy napot várnunk, míg befejezett gyökérkezelések után legalább három napot. Implantáció esetén: egyszerű beavatkozásnál egy nap, míg arcüregemeléssel kísért eljárás során legalább egy hét várakozási idő ajánlott.

A kiváltó ok elég széles körű, ismert, hogy a repülés során a kabinnyomás csökkenése miatt a rossz fogakban lévő gázok, tömések alá szorult levegő képtelen a nyomás kiegyenlítésére így feszítő fájdalom jelenhet meg, amely leszállás után elmúlhat ugyan, de akár fokozatosan erősödhet is. Búvárkodás, illetve a magashegyi sportok gyakorlása során ugyancsak ez a folyamat játszódhat le. A különböző fogpótlások, hidak, koronák szintén sérülhetnek, nem beszélve a fogszabályozó készülékekről és az egyéb balesetekről, ami fogazatunk épségét veszélyezteti.

Utazás előtti teendők, avagy mit vigyünk magunkkal:

  • fogkefe, fogkrém, fogselyem, szájöblögető;
  • fogorvosunk elérhetőségét érdemes ilyenkor feljegyeznünk, ha bármi történik tudjunk útbaigazítást kérni;
  • mindig érdemes a számunkra leginkább bevált fájdalomcsillapítóból (pl. Cataflam, Flector) és nem-szteroid gyulladáscsökkentőből (Ibuprofen, Ibumax, Aspirin, stb.) pakolni az útra;
  • fogsor viselőknek ajánlott a fogsor rögzítő és tisztító készítmények mellett bepakolni régebbi fogpótlást (tartalékba, ha van);
  • egyszer használatos tű és fecskendő átöblítés céljából (letört fog, gyökérkezelés alatt álló fog, mély szuvasodás esetén).

A legfontosabb tanács azonban a megelőzés. Ha fogazatunk ápolt, utazás előtt ellenőrzött, kevés esély van arra, hogy keserű pirulákat nyeljünk az utazás alatt a finomabbnál finomabb falatok helyett!

 

Dr. Lőrincz Hajnal

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!