Gyermekeink egészsége mindennél fontosabb, így fogazatuk épségének megőrzése előkelő helyen kell szerepeljen a mindennapok teendői közepette. Mivel a kicsik kéz koordinációja még nem elég pontos, így a szülők feladata, hogy alaposan leellenőrizzék a fogacskák tisztaságát. Sokan csak legyintenek egy-egy lyukas tejfog láttán, úgy is lesz másik majd helyette, ami igaz is, mégis van ebben egy rejtett csapda.

A fogváltás 6 éves kor körül kezdődik el, általában a kislányoknál hamarabb, mint a fiúknál, és akár egy éves kilengés is kísérheti. Az ennél hosszabb időeltolódás azonban már gyanút kelthet, így érdemes felkeresni egy fogorvost, hogy ellenőrizze, hogy minden rendben van-e a maradó fogak területén. Jellemzően az alsó, majd a felső középső metszők cserélődnek ki, amit persze megelőz a tejfog megmozdulása, majd a fogtündér látogatása. Kevesen tudják azonban, hogy ezzel egy időben vadonatúj, tejfog előddel  nem rendelkező fogak jelennek meg a fogazatban, leghátul a legutolsó tejfogpár mögött hatodikként.

A jövőben ezek lesznek a maradó első őrlőfogak, amik voltaképpen a legöregebb fogaknak számítanak a szájüregben felnőttkorban. Sajnos a metszőfogak váltása körüli ujjongás eltereli ezekről a hátsó fogakról a figyelmet. Itt lép a képbe a szuvas tejfogak okozta csapda, ugyanis a lyukas tejfogacskákban munkálkodó baktériumok egy savas közeget teremtenek a szájüregben, ami minden újonnan előtört maradó fogra negatív hatást gyakorol, de leginkább a hatos molárisra, aminek rágófelszíni mély barázdáltsága, valamint hátulsó pozíciója elősegíti a lyuk/lyukak kialakulását.

Mit tehetünk ez ellen?

Három egyszerű tanácsot ajánlanék!

  1. Gyermekünk 6 éves kora környékén jelenik meg a hatos fog, fordítsunk rá figyelmet és a fogmosások alkalmával gondosan tisztogassuk!
  2. A fogak megjelenése után egy barázdazárásnak nevezett egyszerű fogászati beavatkozással támogathatjuk meg a frissen előtört őrlőket, ez egy fluorban gazdag anyag, ami a barázdákat sekélyebbé, illetve fluor felszabadítása révén a fogakat ellenállóbbá teszi a baktériumok okozta savas hatással szemben.
  3. A harmadik tanács, pedig nem más, mint, hogy ne hanyagoljuk el az egyszerű tejfogszuvasodásokat sem, hiszen így csökkenthetjük a maradó fogak szuvasodásának esélyét.

 

Dr. Lőrincz Hajnal

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!