Gyermekeink egészsége mindennél fontosabb, így fogazatuk épségének megőrzése előkelő helyen kell szerepeljen a mindennapok teendői közepette. Mivel a kicsik kéz koordinációja még nem elég pontos, így a szülők feladata, hogy alaposan leellenőrizzék a fogacskák tisztaságát. Sokan csak legyintenek egy-egy lyukas tejfog láttán, úgy is lesz másik majd helyette, ami igaz is, mégis van ebben egy rejtett csapda.

A fogváltás 6 éves kor körül kezdődik el, általában a kislányoknál hamarabb, mint a fiúknál, és akár egy éves kilengés is kísérheti. Az ennél hosszabb időeltolódás azonban már gyanút kelthet, így érdemes felkeresni egy fogorvost, hogy ellenőrizze, hogy minden rendben van-e a maradó fogak területén. Jellemzően az alsó, majd a felső középső metszők cserélődnek ki, amit persze megelőz a tejfog megmozdulása, majd a fogtündér látogatása. Kevesen tudják azonban, hogy ezzel egy időben vadonatúj, tejfog előddel  nem rendelkező fogak jelennek meg a fogazatban, leghátul a legutolsó tejfogpár mögött hatodikként.

A jövőben ezek lesznek a maradó első őrlőfogak, amik voltaképpen a legöregebb fogaknak számítanak a szájüregben felnőttkorban. Sajnos a metszőfogak váltása körüli ujjongás eltereli ezekről a hátsó fogakról a figyelmet. Itt lép a képbe a szuvas tejfogak okozta csapda, ugyanis a lyukas tejfogacskákban munkálkodó baktériumok egy savas közeget teremtenek a szájüregben, ami minden újonnan előtört maradó fogra negatív hatást gyakorol, de leginkább a hatos molárisra, aminek rágófelszíni mély barázdáltsága, valamint hátulsó pozíciója elősegíti a lyuk/lyukak kialakulását.

Mit tehetünk ez ellen?

Három egyszerű tanácsot ajánlanék!

  1. Gyermekünk 6 éves kora környékén jelenik meg a hatos fog, fordítsunk rá figyelmet és a fogmosások alkalmával gondosan tisztogassuk!
  2. A fogak megjelenése után egy barázdazárásnak nevezett egyszerű fogászati beavatkozással támogathatjuk meg a frissen előtört őrlőket, ez egy fluorban gazdag anyag, ami a barázdákat sekélyebbé, illetve fluor felszabadítása révén a fogakat ellenállóbbá teszi a baktériumok okozta savas hatással szemben.
  3. A harmadik tanács, pedig nem más, mint, hogy ne hanyagoljuk el az egyszerű tejfogszuvasodásokat sem, hiszen így csökkenthetjük a maradó fogak szuvasodásának esélyét.

 

Dr. Lőrincz Hajnal

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!