A fogkő képződése: hogyan alakul ki és hogyan védekezz ellene?

Nap mint nap találkozzunk a páciensek részéről azzal a kérdéssel, hogy: „Miért van fogkövem, ha rendszeresen mosom a fogamat?”. Tudnunk kell, hogy a fogkő a fogfelszíneken kialakuló ásványi lerakódásokból áll és kialakulásához számos tényező hozzájárulhat. Az alábbiakban részletezzük, hogy miért alakul ki a fogkő, mi hajlamosít rá, és mit lehet tenni ellene.

  1. Plakk és Ásványi Lerakódások:

– A fogkő kialakulásának fő oka a plakk nevű lágy lerakódás. A plakk egy vékony, láthatatlan réteg, amelyet a baktériumok és ételmaradékok alkotnak a fogfelszínen.

– Amikor a plakk hosszú ideig a fogon marad, ásványi anyagok (például kalcium és foszfor) szervesednek be a plakkba, ami kemény fogkövet eredményez.

  1. Fogápolási Szokások:

– A nem megfelelő fogápolási szokások hajlamosítanak a fogkő kialakulására. Ha valaki nem rendszeresen és megfelelően mos fogat, vagy nem használ fogselymet, akkor a plakk könnyebben megtapad a fogfelszínen.

  1. Étrend és Életmód:

– Az étrend is szerepet játszhat a fogkő kialakulásában. Például a túlzott cukorfogyasztás és az édes italok nagyobb eséllyel hozzájárulhatnak a plakk képződéséhez.

Dohányzás és alkoholfogyasztás is növelheti a fogkő kialakulásának kockázatát.

  1. Szájüregi Anatómia, szokások:

– Az egyéni anatómia, mint például a fogak közötti torlódások, szűkebb rések, gyér nyálelválasztás, szájszárazság is hozzájárul a fogkő kialakulásához. A nyálelválasztás csökken idősebb korban, illetve bizonyos gyógyszerkészítmények állandó fogyasztása révén. Szájszárazság szintén mellékhatása lehet bizonyos gyógyszereknek, vitaminhiánynak, illetve ha nyitott szájjal alszunk hasonlóan csökken a nyál mosó hatása a fogainkon, elősegítve ezzel a fogkő lerakódását.

  1. A nyál szerepe:

– A nyál mosó hatása mellett tartalmaz olyan fehérjéket és enzimeket, amelyek gátolhatják a fogkő kialakulását. Ezek a komponensek segíthetnek megakadályozni az ásványi lerakódások keményedését és átalakulását fogkővé.

Mit Tehetünk a Fogkő Ellen?

  1. Rendszeres Fogápolás:

– A rendszeres és megfelelő fogápolás kulcsfontosságú a fogkő megelőzésében. Naponta legalább kétszer mossunk fogat fluoridos fogkrémmel.

  1. Fogselymezés:

– Használjunk fogselymet naponta legalább egyszer a fogak közötti területek tisztítására, különösen, ha torlódottak az alsó fogak.

  1. Fogorvosi Ellenőrzések:

– Járjunk rendszeresen fogorvoshoz. A fogorvosok eltávolítják a fogkövet még mielőtt az problémákat okozna.

  1. Egészséges Életmód:

– Kerüljük a túlzott cukor- és szénhidrátbevitelt, valamint a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

  1. Szájvíz Használata:

– Használjunk antiszeptikus hatású szájvizet a baktériumok elleni védelem érdekében.

Az egészséges szájüreg és a fogak megőrzése érdekében rendszeres gondoskodásra van szükség. Ha a fogkő már kialakult, a fogorvosok hatékonyan eltávolítják, és segítenek megelőzni a további problémákat, mint például az ínysorvadást és a fogak idő előtti elvesztését.

 

Dr. Lőrincz Hajnal

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!