A fogkő képződése: hogyan alakul ki és hogyan védekezz ellene?

Nap mint nap találkozzunk a páciensek részéről azzal a kérdéssel, hogy: „Miért van fogkövem, ha rendszeresen mosom a fogamat?”. Tudnunk kell, hogy a fogkő a fogfelszíneken kialakuló ásványi lerakódásokból áll és kialakulásához számos tényező hozzájárulhat. Az alábbiakban részletezzük, hogy miért alakul ki a fogkő, mi hajlamosít rá, és mit lehet tenni ellene.

  1. Plakk és Ásványi Lerakódások:

– A fogkő kialakulásának fő oka a plakk nevű lágy lerakódás. A plakk egy vékony, láthatatlan réteg, amelyet a baktériumok és ételmaradékok alkotnak a fogfelszínen.

– Amikor a plakk hosszú ideig a fogon marad, ásványi anyagok (például kalcium és foszfor) szervesednek be a plakkba, ami kemény fogkövet eredményez.

  1. Fogápolási Szokások:

– A nem megfelelő fogápolási szokások hajlamosítanak a fogkő kialakulására. Ha valaki nem rendszeresen és megfelelően mos fogat, vagy nem használ fogselymet, akkor a plakk könnyebben megtapad a fogfelszínen.

  1. Étrend és Életmód:

– Az étrend is szerepet játszhat a fogkő kialakulásában. Például a túlzott cukorfogyasztás és az édes italok nagyobb eséllyel hozzájárulhatnak a plakk képződéséhez.

Dohányzás és alkoholfogyasztás is növelheti a fogkő kialakulásának kockázatát.

  1. Szájüregi Anatómia, szokások:

– Az egyéni anatómia, mint például a fogak közötti torlódások, szűkebb rések, gyér nyálelválasztás, szájszárazság is hozzájárul a fogkő kialakulásához. A nyálelválasztás csökken idősebb korban, illetve bizonyos gyógyszerkészítmények állandó fogyasztása révén. Szájszárazság szintén mellékhatása lehet bizonyos gyógyszereknek, vitaminhiánynak, illetve ha nyitott szájjal alszunk hasonlóan csökken a nyál mosó hatása a fogainkon, elősegítve ezzel a fogkő lerakódását.

  1. A nyál szerepe:

– A nyál mosó hatása mellett tartalmaz olyan fehérjéket és enzimeket, amelyek gátolhatják a fogkő kialakulását. Ezek a komponensek segíthetnek megakadályozni az ásványi lerakódások keményedését és átalakulását fogkővé.

Mit Tehetünk a Fogkő Ellen?

  1. Rendszeres Fogápolás:

– A rendszeres és megfelelő fogápolás kulcsfontosságú a fogkő megelőzésében. Naponta legalább kétszer mossunk fogat fluoridos fogkrémmel.

  1. Fogselymezés:

– Használjunk fogselymet naponta legalább egyszer a fogak közötti területek tisztítására, különösen, ha torlódottak az alsó fogak.

  1. Fogorvosi Ellenőrzések:

– Járjunk rendszeresen fogorvoshoz. A fogorvosok eltávolítják a fogkövet még mielőtt az problémákat okozna.

  1. Egészséges Életmód:

– Kerüljük a túlzott cukor- és szénhidrátbevitelt, valamint a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

  1. Szájvíz Használata:

– Használjunk antiszeptikus hatású szájvizet a baktériumok elleni védelem érdekében.

Az egészséges szájüreg és a fogak megőrzése érdekében rendszeres gondoskodásra van szükség. Ha a fogkő már kialakult, a fogorvosok hatékonyan eltávolítják, és segítenek megelőzni a további problémákat, mint például az ínysorvadást és a fogak idő előtti elvesztését.

 

Dr. Lőrincz Hajnal

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!