Fogkőeltávolítás

Mi a fogkő és miért fontos az eltávolítása?

A fogkő szinte mindenkit érintő probléma. Amennyiben a fogakról nem sikerül a lepedéket maradéktalanul eltávolítani, a nyálból mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő. Ez  az elmeszesedett felszín a baktériumok számára ideális táptalajt nyújt.

A fogkövet fogmosással nem tudjuk eltávolítani, ezt csak fogorvosi rendelőben, fogorvos vagy dentál higiénikus tudja megfelelő speciális eszközökkel és berendezésekkel megtenni.

A fogkő eltávolítása azért nagyon fontos, mert a benne lévő baktériumok az újabb kutatások szerint a szervezet számára általános problémát is jelenthetnek, a folyamatosan fennálló ínygyulladáson kívül.

A fogkő okozta problémák hatalmas csokorba gyűjthetők, de ebből csak néhányat sorolunk fel:

  • szájszag, rossz lehelet
  • esztétikai problémák
  • ínyvérzés
  • fogak kilazulása, elvesztése
  • táplálkozási problémák
  • esetleges góctünet

Hogyan történik a beavatkozás?

Egyszerű esetben, amikor páciensünk részt vesz félévente-évente szűrésen, ez egy nagy gondosságot igénylő, de viszonylag egyszerű folyamat.

A fogak ínyszéli és fogközi felszínéről a megfelelő műszerrel illetve ultrahangos vagy piezo –elektromos vízhűtéses eszközzel a fogkövet lepattintjuk, majd a kezelt felszínt felpolírozzuk, így csökkentve a lepedék újbóli megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a fogkő kialakulása megelőzhető, illetve újbóli kialakulásának időtartma jelentősen meghosszabbítható.

Ha a fogkő több év alatt rakódott le és az íny alatt is megtalálható, eltávolítása érzéstelenítésben és több ülésben történik.

A fogkő sajnos újra keletkezik! Ez egyéni hajlam, nyálösszetétel, szájhigiéné kérdése.

Mire számítsak fogkőeltávolítás után?

A leggondosabban elvégzett beavatkozás ellenére a fogíny néhány helyen sérül, érzékennyé válik. Ennek mértéke egyénenként változó, és néhány nap alatt elmúlik.

Érdemes odafigyelni a szájban megjelenő fogkőre, mert sokkal nagyobb problémát tud okozni -szinte észrevétlenül- mint gondolnánk, főképpen az alsó frontfogak területén!

Sokszor már későn derül ki, hogy páciensünk metszőfogait a fogkő tartotta össze. Ez az állapot már a fogak elvesztéséhez vezet, és megelőzhető lett volna!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Fogkőeltávolításhoz (depurálás)

Mi a fogkő és miért kell eltávolítani?

A fogkő elmeszesedett lepedék, melynek mennyisége egyénenként változik. Elhelyezkedhet az íny alatt és felett is. A fogkő ideális megtelepedési feltételeket biztosít bizonyos baktériumok számára, melyek felelősek a rossz leheletért,  a fogszuvasodásért, fogágybetegségek kialakulásáért, az íny visszahúzódásáért ( ínysorvadás)  a fogak kilazulásáért és elvesztéséért. A fogkő képződését még a gondos fogtisztítás sem akadályozza meg , ezért célszerű a fogkövet időről-időre eltávolíttatni.

 

A fogkőeltávolítás menete

A fogkő  speciális kézi és gépi  (piezoelektomos) eszközökkel  kerül eltávolításra. Mélyen  az íny elhelyezkedő fogkövek eltávolításánál helyi ( fogászati) érzéstelenítés is szükségessé válhat. Meglévő súlyos alapbetegség esetén a fogkőeltávolítás megkezdése előtti néhány napon szükséges lehet antibiotikum szedése,(antibiotikus profilaxis) a bakteriális fertőződés megelőzése érdekében.

 

Szövődmények, veszélyek

Az íny közelében ill. alatta elhelyezkedő fogkövek eltávolítása a gyulladás mértékétől függően enyhébb vagy erősebb vérzést okoz, mely később (5-10 perc) csillapszik. Kérjük mindenképpen jelezze kezelőorvosának ha vérzékenységet okozó („vérhígító”) szereket szed, mint amilyen a Syncumar®, Astrix®, vagy az Aspirin Protect®.

 Jelezze azt is ha cukorbeteg, vagy ha pacemakerrel (szívritmusszabályozó készülékkel) rendelkezik!

A mély íny alatti fogkövek eltávolításakor sérülhet a nyálkahártya, a meglazult tömések kieshetnek a műszer rezgésének következtében. Előfordulhat a fogkődarabkák légcsőbe kerülése is ( aspiratio) . Meglazult fogaknál nem mindig következik be javulás a fog stabilitásában, ilyenkor szükség lehet sínezésre. A tisztítás után szabaddá váló fognyakak érzékenyek lesznek, melyet a Sensodyne fogkrém használata csökkenthet.

Krónikus fogágybetegség esetén szakszerű és rendszeres kezelés ellenére is bekövetkezhet a fogak elvesztése.

 

Fogkőeltávolítás utáni teendők

Kérjük fogait a lehető leggondosabban tisztítsa, ( használjon fogselymet a nehezen tisztítható fogközökben) mert így csökkenthető a fogkőképződés intenzitása és a fogkő okozta problémák kialakulása. Fognyaki érzékenység esetén a már említett Sensodyne fogkrémet javasoljuk. Javasolt fogmosás után Corsodyl® vagy Curasept® oldattal történő szájöblítés, napi 2-3 alkalommal, kúraszerűen néhány napig)  ez fertőtleníti a szájüreget.

Rendeszeres időközönként távolíttassa el fogköveit!

 

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!