Fogkőeltávolítás

Mi a fogkő és miért fontos az eltávolítása?

A fogkő szinte mindenkit érintő probléma. Amennyiben a fogakról nem sikerül a lepedéket maradéktalanul eltávolítani, a nyálból mészkristályok rakódnak le benne, és kialakul a fogkő. Ez  az elmeszesedett felszín a baktériumok számára ideális táptalajt nyújt.

A fogkövet fogmosással nem tudjuk eltávolítani, ezt csak fogorvosi rendelőben, fogorvos vagy dentál higiénikus tudja megfelelő speciális eszközökkel és berendezésekkel megtenni.

A fogkő eltávolítása azért nagyon fontos, mert a benne lévő baktériumok az újabb kutatások szerint a szervezet számára általános problémát is jelenthetnek, a folyamatosan fennálló ínygyulladáson kívül.

A fogkő okozta problémák hatalmas csokorba gyűjthetők, de ebből csak néhányat sorolunk fel:

  • szájszag, rossz lehelet
  • esztétikai problémák
  • ínyvérzés
  • fogak kilazulása, elvesztése
  • táplálkozási problémák
  • esetleges góctünet

Hogyan történik a beavatkozás?

Egyszerű esetben, amikor páciensünk részt vesz félévente-évente szűrésen, ez egy nagy gondosságot igénylő, de viszonylag egyszerű folyamat.

A fogak ínyszéli és fogközi felszínéről a megfelelő műszerrel illetve ultrahangos vagy piezo –elektromos vízhűtéses eszközzel a fogkövet lepattintjuk, majd a kezelt felszínt felpolírozzuk, így csökkentve a lepedék újbóli megtapadásának lehetőségét. Rendszeres fogmosással a fogkő kialakulása megelőzhető, illetve újbóli kialakulásának időtartma jelentősen meghosszabbítható.

Ha a fogkő több év alatt rakódott le és az íny alatt is megtalálható, eltávolítása érzéstelenítésben és több ülésben történik.

A fogkő sajnos újra keletkezik! Ez egyéni hajlam, nyálösszetétel, szájhigiéné kérdése.

Mire számítsak fogkőeltávolítás után?

A leggondosabban elvégzett beavatkozás ellenére a fogíny néhány helyen sérül, érzékennyé válik. Ennek mértéke egyénenként változó, és néhány nap alatt elmúlik.

Érdemes odafigyelni a szájban megjelenő fogkőre, mert sokkal nagyobb problémát tud okozni -szinte észrevétlenül- mint gondolnánk, főképpen az alsó frontfogak területén!

Sokszor már későn derül ki, hogy páciensünk metszőfogait a fogkő tartotta össze. Ez az állapot már a fogak elvesztéséhez vezet, és megelőzhető lett volna!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Fogkőeltávolításhoz (depurálás)

Mi a fogkő és miért kell eltávolítani?

A fogkő elmeszesedett lepedék, melynek mennyisége egyénenként változik. Elhelyezkedhet az íny alatt és felett is. A fogkő ideális megtelepedési feltételeket biztosít bizonyos baktériumok számára, melyek felelősek a rossz leheletért,  a fogszuvasodásért, fogágybetegségek kialakulásáért, az íny visszahúzódásáért ( ínysorvadás)  a fogak kilazulásáért és elvesztéséért. A fogkő képződését még a gondos fogtisztítás sem akadályozza meg , ezért célszerű a fogkövet időről-időre eltávolíttatni.

 

A fogkőeltávolítás menete

A fogkő  speciális kézi és gépi  (piezoelektomos) eszközökkel  kerül eltávolításra. Mélyen  az íny elhelyezkedő fogkövek eltávolításánál helyi ( fogászati) érzéstelenítés is szükségessé válhat. Meglévő súlyos alapbetegség esetén a fogkőeltávolítás megkezdése előtti néhány napon szükséges lehet antibiotikum szedése,(antibiotikus profilaxis) a bakteriális fertőződés megelőzése érdekében.

 

Szövődmények, veszélyek

Az íny közelében ill. alatta elhelyezkedő fogkövek eltávolítása a gyulladás mértékétől függően enyhébb vagy erősebb vérzést okoz, mely később (5-10 perc) csillapszik. Kérjük mindenképpen jelezze kezelőorvosának ha vérzékenységet okozó („vérhígító”) szereket szed, mint amilyen a Syncumar®, Astrix®, vagy az Aspirin Protect®.

 Jelezze azt is ha cukorbeteg, vagy ha pacemakerrel (szívritmusszabályozó készülékkel) rendelkezik!

A mély íny alatti fogkövek eltávolításakor sérülhet a nyálkahártya, a meglazult tömések kieshetnek a műszer rezgésének következtében. Előfordulhat a fogkődarabkák légcsőbe kerülése is ( aspiratio) . Meglazult fogaknál nem mindig következik be javulás a fog stabilitásában, ilyenkor szükség lehet sínezésre. A tisztítás után szabaddá váló fognyakak érzékenyek lesznek, melyet a Sensodyne fogkrém használata csökkenthet.

Krónikus fogágybetegség esetén szakszerű és rendszeres kezelés ellenére is bekövetkezhet a fogak elvesztése.

 

Fogkőeltávolítás utáni teendők

Kérjük fogait a lehető leggondosabban tisztítsa, ( használjon fogselymet a nehezen tisztítható fogközökben) mert így csökkenthető a fogkőképződés intenzitása és a fogkő okozta problémák kialakulása. Fognyaki érzékenység esetén a már említett Sensodyne fogkrémet javasoljuk. Javasolt fogmosás után Corsodyl® vagy Curasept® oldattal történő szájöblítés, napi 2-3 alkalommal, kúraszerűen néhány napig)  ez fertőtleníti a szájüreget.

Rendeszeres időközönként távolíttassa el fogköveit!

 

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!