Az elkövetkező néhány hétben a fogkrémek témakörét fogjuk körbejárni.

Tanácstalanul állsz a drogériák túltömött fogpaszta választéka előtt? A legjobbat szeretnéd, de  a reklámokból csak a fogorvosi ajánlások vízhangjával  és a varázsütésszerű megoldás ígéretével maradsz? Van igazi, ami valóban beválik? Érdekel, hogy milyen összetevők és milyen típusú fogkrémek léteznek? Hogy milyen terméket kellene használnod és mire kell odafigyelned a fogkrémed kiválasztásánál? Akkor itt a helyed!

  1. Fejezet- Mi is a fogkrém és mi a szerepe?

Egy felmérés szerint Magyarországon a lakosság átlagos  évi fogkrémhasználata 3,8 tubus/ év, ami negyedévente kb. 0,98 tubust jelent, míg az európai standard 3 tubus/ 3 hó kellene legyen. A fogkrém legfontosabb szerepe a fogak tisztításában van, segíti semlegesíteni a fogkefe sörtéi okozta irritációt, valamint olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védik és megelőzik bizonyos fogászati betegségek kialakulását vagy súlyosbodását.

Tény, hogy a hatalmas fogkrém piac rengetegében a laikus számára nehéz meghozni a megfelelő döntést, így fogorvosunkkal egyeztetve panaszainknak megfelelően tudunk választan, amihez egy kis segítséget szeretnénk nyújtani. Nézzük meg tehát közelebbről, hogy milyen anyagokat tartalmaznak általánosan a fogkrémek márkától és névtől függetlenül.

Milyen anyagok vannak a fogkrémekben?

  • koptató, abrazív anyagok, amelyek apró szemcsézettség által segítenek a lepedék eltávolításában;
  • oldószerek, amik a színezékek semlegesítésében játszanak szerepet;
  • felületaktív anyagok, úgy nevezett SLS, amely a fogkrém tisztító hatásáért és habzásáéért felelős;
  • íz- és illat anyagok, amelyek a fogkrém kényelmesebb használatát segítik elő;
  • stabilizátorok, amelyek a fogpaszta állagát segítik megőrizni.

Ezek az anyagok minden hagyományos fogkrémben fellelhetők. A különbséget különböző kémiai anyagok és gyógyszerkészítmények aránya és mértéke adja, amiket az alábbiakban ismertetünk:

  • fluorid– fontos elem, amely a fogzománcra letapadó baktériumok sejtjeinek működéséhez elengedhetelen enzimeket hatástalanítja, így csökkentve a plakk képződést védve a fogzománcot;
  • hidroxiapatit– a Nasa által kifejlesztett szintetikus hidroxiapatit mára már világszerte elterjedt, fogkrémekben való alkalmazásuk segíti a fogak szerkezetének megerősítését, mint ahogy a természetes hidroxiapatit a csontképzés elengedhetetlen összetevője;
  • kalcium– a csontok fenntartásában játszik szerepet, így a fogak zománcának fenntartásában és megerősítésében.

Most, hogy megtudtuk, hogy milyen anyagok vannak jelen egy fogkrémben a 2. fejezetben a fogkrém típusokat fogjuk áttekinteni.

 

Dr. Lőrincz Hajnal

 

 

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!