Az elkövetkező néhány hétben a fogkrémek témakörét fogjuk körbejárni.

Tanácstalanul állsz a drogériák túltömött fogpaszta választéka előtt? A legjobbat szeretnéd, de  a reklámokból csak a fogorvosi ajánlások vízhangjával  és a varázsütésszerű megoldás ígéretével maradsz? Van igazi, ami valóban beválik? Érdekel, hogy milyen összetevők és milyen típusú fogkrémek léteznek? Hogy milyen terméket kellene használnod és mire kell odafigyelned a fogkrémed kiválasztásánál? Akkor itt a helyed!

  1. Fejezet- Mi is a fogkrém és mi a szerepe?

Egy felmérés szerint Magyarországon a lakosság átlagos  évi fogkrémhasználata 3,8 tubus/ év, ami negyedévente kb. 0,98 tubust jelent, míg az európai standard 3 tubus/ 3 hó kellene legyen. A fogkrém legfontosabb szerepe a fogak tisztításában van, segíti semlegesíteni a fogkefe sörtéi okozta irritációt, valamint olyan anyagokat tartalmaz, amelyek védik és megelőzik bizonyos fogászati betegségek kialakulását vagy súlyosbodását.

Tény, hogy a hatalmas fogkrém piac rengetegében a laikus számára nehéz meghozni a megfelelő döntést, így fogorvosunkkal egyeztetve panaszainknak megfelelően tudunk választan, amihez egy kis segítséget szeretnénk nyújtani. Nézzük meg tehát közelebbről, hogy milyen anyagokat tartalmaznak általánosan a fogkrémek márkától és névtől függetlenül.

Milyen anyagok vannak a fogkrémekben?

  • koptató, abrazív anyagok, amelyek apró szemcsézettség által segítenek a lepedék eltávolításában;
  • oldószerek, amik a színezékek semlegesítésében játszanak szerepet;
  • felületaktív anyagok, úgy nevezett SLS, amely a fogkrém tisztító hatásáért és habzásáéért felelős;
  • íz- és illat anyagok, amelyek a fogkrém kényelmesebb használatát segítik elő;
  • stabilizátorok, amelyek a fogpaszta állagát segítik megőrizni.

Ezek az anyagok minden hagyományos fogkrémben fellelhetők. A különbséget különböző kémiai anyagok és gyógyszerkészítmények aránya és mértéke adja, amiket az alábbiakban ismertetünk:

  • fluorid– fontos elem, amely a fogzománcra letapadó baktériumok sejtjeinek működéséhez elengedhetelen enzimeket hatástalanítja, így csökkentve a plakk képződést védve a fogzománcot;
  • hidroxiapatit– a Nasa által kifejlesztett szintetikus hidroxiapatit mára már világszerte elterjedt, fogkrémekben való alkalmazásuk segíti a fogak szerkezetének megerősítését, mint ahogy a természetes hidroxiapatit a csontképzés elengedhetetlen összetevője;
  • kalcium– a csontok fenntartásában játszik szerepet, így a fogak zománcának fenntartásában és megerősítésében.

Most, hogy megtudtuk, hogy milyen anyagok vannak jelen egy fogkrémben a 2. fejezetben a fogkrém típusokat fogjuk áttekinteni.

 

Dr. Lőrincz Hajnal

 

 

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!