1. Fejezet- Fogkrém típusok

Az előző téma folytatásaként jelen cikkünkben a fogkrém rengetegben szeretnénk egy kis rendet teremteni. Ugyanis egyszerűbbé teszi a választást, ha specifikusan valamilyen problémára keresünk megoldást, e szerint a készítmények hat típusba kategorizálhatók és ezzel teljesen lefedhetők:

  1. fogfehérítő fogkrémek;
  2. fogínyvérzés, illetve fogkő lerakódását megelőző paszták;
  3. fogérzékenység, fogzománcot erősítő, fluridban gazdag készítmények;
  4. természetes összetevőket tartalmazó megoldások;
  5. gyermekek számára ízesített termékek;
  6. a dohány, rossz lehelet semlegesítését segítő fogpaszták.

De melyikre mi is jellemző? Milyen fogakra? Milyen szájhigiénés probléma esetén melyik típus használható?  Milyen szempontok szerint válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet?

Először is érdemes egyes összetevőket is figyelembe vennünk a fogkrém kiválasztásánál, ezek akár ki is zárhatják az adott terméket a potenciális jelöltjeink közül. A szájnyálkahártyán keresztül akár egy perc alatt is felszívódnak a különböző anyagok, így bizonyos alkotóelmek anélkül kerülhetnek a véráramba, hogy a máj szűrőrendszerén kiküszöbölődnének.

Nézzük meg melyek lehetnek ezek!

A PEG (polietilén-glikol) egy olyan emulgeáló szer, aminek önmagában nincsenek káros hatásai, de bizonyos előállítási folyamatok révén tartalmazhat etilén-oxidot, ami bizonyítottan rákkeltő hatással bír. Természetesen a fogkrémekbe kerülő anyagok ellenőrzöttek, de az olcsóbb, tanúsítvánnyal nem rendelkező, klinikailag nem tesztelt termékek esetén felmerülhetnek bennünk  kérdések.

A parabén, ami alapvetően a tartósításban játszik szerepet, bizonyítottan hatással van a hormonrendszerre, növelve az ösztrogén termelést, ami közvetetten elősegítheti a mellrák kialakulását. Érdemes végig böngészni az összetevők listáját, habár már nagyrészt nem használt anyagról van szó, azért még előfordul a polcokon ilyen tartalmú fogkrém.

A már korábban említett SLS (nátrium-lauril-szulfát) tisztító, maró hatása révén nagy koncentrációban növelheti a fogérzékenységet, valamint a szájnyálkahártya elvékonyítása révén fokozza a különböző káros anyagok, mint nikotin, ammónium, aceton, és egyéb mérgező anyagok felszívódását és véráramba kerülését. Ez okból kifolyólag nagy koncentrációban SLS-t  tartalmazó fogkrémek nem ajánlottak fogérzékenység, valamint dohányzás esetén.

Ennek fényében tekintsük át tehát fogkrémünk összetevő listáját és mérlegeljük a leváltásukat, amennyiben szükséges!

 

 

Dr. Lőrincz Hajnal

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!