A fogérzékenység az egyik leggyakoribb panasz a fogászatban. Ez a tünet a lyukas fogaktól függetlenül is megjelenhet, jellemzően a fogzománc károsodása révén. Érdemes tudni, hogy a fogzománc a legellenállóbb és legkeményebb anyag az emberi szervezetben, de ez korántsem jelenti azt, hogy sérthetetlen, ezért odafigyelést igényel.

A fogzománc károsodásának következményei a következők:

  • fogérzékenység;
  • a fogak elszíneződése;
  • valamint a fogak felületén, megjelenő gödröcskék, úgy nevezett eróziók.

 

Mi lehet e tünetek kiváltó oka?

A válasz sok esetben az életmódunkkal függ össze. A zománc legnagyobb ellensége a savas ételek, italok maró hatása. Így ha a fent említett tünetekkel küzdünk, érdemes lehet szétnézni a konyha környékén és csökkenteni bizonyos élelmiszerek (kávé, citrus félék, ketchup, stb.) és szénsavban gazdag üdítők fogyasztását. Ha nem tudjuk nélkülözni a savas élelmiszereket, akkor jó tipp lehet, hogy ne mossunk azonnal fogat e termékek fogyasztása után, a maró hatást csillapítani lehet sima vízzel vagy cukormentes rágógumi segítségével, ami fokozza a nyáltermelést.  Az üdítőitalok szívószállal történő fogyasztása esetén csökkentjük a fogzománc savval szembeni kitettségét. Érdemes megjegyezni, hogy a reflux betegséggel küzdő személyek ugyancsak hasonló fogérzékenységre panaszkodhatnak, ez esetben a gyomorsav vékonyítja a fogak védő szerkezetét, mindenképp kérjünk orvosi kivizsgálást és kezelést, ha reflux tüneteit tapasztaljuk.

Milyen fogkrémet használjunk fogérzékenység esetén?

A fluoridban gazdag készítmények, kiválóan regenerálják, illetve csökkentik a káros tényezők fogzománcra gyakorolt hatását.

Az arginin, ami a nyál egyik fontos összetevője, egy aminosav, amely a fogkrémekben kálciummal kombinálva védőréteget képez a fogak felszínén.

A kálium-nitrát, egy kulcs eleme az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémeknek. Szerepe, hogy blokkolja a fogfelszíntől a belső idegekig vezető utakat, viszont hatását jó néhány fogmosás után fejti ki.

Ilyen fogkrémek például az Elmex, a Lacalut, a Sensodyne, az összetevők listáját áttekintve más fogkrémgyártók termékét is választhatjuk. A rendszeres gyengéd szájápolás és életmódbéli változtatások segítségével egyszerűen csökkenthetjük, akár megszűntethetjük a fogérzékenység problémáját.

 

Dr. Lőrincz Hajnal

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!