Élet az aranyfogakon túl

Talán emlékeznek még a Macskajaj című kultikussá vált film egyik jelenetére, amikor Dadan, a piti drogbáró minden vagyonától megfosztja a szerencsevadász, ám igen szerencsétlen Matkót, végül az egyetlen megmaradt értéktárgyra vet szemet, Matkó aranyfogára. Még emlékezetesebb Grga Pitic parádés aranyfogsora.

Mára azonban az arany jócskán veszített népszerűségéből, a természetes hatást keltő, változatos formában, változatos anyagokból elkészíthető professzionális fogpótlások javára. Bár ez sem olcsó mulatság, ám amíg az arany valamikor egyfajta státuszszimbólumként is szolgált, a manapság népszerű fémkerámia vagy cirkónium koronák értéke (szubjektív megítélésem szerint) nem elsősorban, illetve nem csak pénzben kifejezett, hiszen itt életminőségbeli különbségekről van szó. Hogy egy teljesen hétköznapi és gyakori példával éljek, sokan szenvedünk egy-egy fog hiánya miatt, és ha ez a foghiány történetesen az egyik kisőrlő, az bizony egy szélesebb mosolynál jól látható, még csak nem is kell hozzá a Julia Roberts féle „nyolcastól-nyolcasig” típusú mosoly. Gyakorta figyelhető meg, hogy ilyen esetben igyekszünk takargatni a hiányt, ez hosszú távon esztétikai és beszédproblémákhoz is vezethet, a nem pótolt fog szomszédai elkezdik kitölteni a hiányt, deformálódnak, az íny visszahúzódik, csökken a csontállomány, így a későbbiekben a fogpótlás is nehézségekbe ütközhet.

A fogászati implantáció megoldást kínál például a fenti problémára is, de kiválóan alkalmazható balesetben elveszített fogak pótlására, teljes fogatlanság esetén, vagy például a hátsó rágófogak elvesztése okán, mivel terhelhetősége megegyezik a saját fogéval. Anyagát tekintve a titán teljesen „kompatibilis” az emberi szervezettel, antiallergén és legyen szó bármilyen típusú műgyökérről, minden esetben regisztrált, tanúsítvánnyal rendelkezik, orvosi szempontból kifogástalan minőségű anyagról van szó. Ennek ellenére sokakban él az a (tév?)képzet, hogy rendkívül fájdalmas, veszélyes beavatkozás. Tudják, hogy van ez, amikor terhes az ember leánya, hirtelen mindenhol pocakos kismamákat lát, vagy amikor bizonyos típusú autót szeretnénk vásárolni, valahogy több lesz belőle az utakon. Most, hogy ez a téma foglalkoztat, több olyan beszélgetésnek voltam már fültanúja, ahol az egyik kétségtelenül jóindulatú, ám kevés információval rendelkező fél magabiztosan állította, hogy egy implantáció manapság micsoda vakmerőséget igényel, aztán néhány kérdés után kiderült, hogy csupán arról van szó, hogy látott már olyan embert, aki hallotta, hogy a szomszéd unokahúgának a férje mennyire pórul járt. A valóság ezzel szemben az, hogy az implantáció minden esetben széles körű kivizsgálással kezdődik. A fertőzésveszély elkerülése végett, amennyiben szükséges, fogkő-eltávolításra, valamint az esetleges szuvas fogak ellátására kerül sor. Ha minden körülmény ideális és adott, a műgyökér beültetése nem okoz a szervezet számára nagyobb traumát, mint egy fogeltávolítás!

Természetesen a műtétet követően ránk vár a munka oroszlánrésze, ugyanis a hosszú távú siker csak úgy garantált, ha tökéletes a szájápolás, akárcsak a csontfogak esetén! Fogkefe mellett szükségünk lesz még speciális tisztítóeszközökre, sorköztisztító kefére, és fogselyemre. Az egészséges táplálkozási szokások megtartásában kulcsfontosságú a megfelelő rágás, és hát itt van az én vesszőparipám is: a mosoly. Tudták, hogy a szájzugot 3 pár izom emeli, és csupán 1 pár húzza le? Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy mosolyra vagyunk kódolva. Szóval igen, rá kell fordítani az időnket, pénzünket, energiánkat, de kellő odafigyelés mellett ez egy életre szóló, örömteli kapcsolat lesz! 🙂

Facebook

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!