Fogorvosi szűrővizsgálat és a tönkrement mosógép

Hogy mi köze egyiknek a másikhoz? Az égvilágon semmi! Viszont pár napja hallottam egy érdekes gondolatot nők és férfiak közötti különbségek témakörében: A nők úgy vannak “összerakva”, hogy egyidejűleg több tevékenységet képesek végezni. Saját életem tapasztalatai alátámasztják ezt az állítást. Tegnap például totálkárosra törtem a mosógépet fogmosás közben. No, nem szándékosan! Egyszer csak iszonyatos csattogással „ugrálni” kezdett, ijedtemben félrenyeltem a fogkefét, és alaposan felsértettem az ínyemet. A mosógépet leállítottam, felnyitottam, majd a behorpadt dobot látván, rendes nő módjára azonmód fogalmam sem volt, mit tegyek! Végül a helyzet megoldódott, bár a megboldogult mosógép további sérüléseket szenvedett, mivel csak “konzervnyitós” módszerrel lehetett belőle kibányászni a még épen maradt ruhadarabokat. Lassan megvigasztalódtam, ez egy gép, be lehet szerezni másikat, vagy meg lehet javítani. Viszont ott álltam vérző ínnyel, és az jutott eszembe, hogy a fogaimra ez nem érvényes. Illetve igen, tekintve, hogy rengeteg professzionális fogászati beavatkozás áll ma már rendelkezésre, de azért én el nem ítélhető módon, mégiscsak ragaszkodnék a saját nevelésű fogaimhoz.

Ugyan mindenki tudja, hogy a félévenkénti fogászati szűrővizsgálat ajánlott, a tapasztalat mégis azt mutatja, kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Igen, ez egy nagyszerű lehetőség, nem pedig csak puszta ajánlás!

Lehetőség a jobb életminőségre, hisz a mosoly olyan, akár egy cégér, az egészséges, ápolt fogsor nagyon sok élethelyzetben ad plusz önbizalmat, és biztos fellépést eredményez.

Lehetőség az egészségesebb életmódra, azon belül az egészséges étkezésre, hiszen az emésztés már a szájban megkezdődik, tehát nem elhanyagolható a megfelelő szájhigiéné és a fogak rendszeres “karbantartása”. A fogazat fő feladata a rágás, ami hiányos fogsor, elégtelen rágófelület esetén nem tökéletes, ez emésztőrendszeri panaszokhoz is vezethet.

És lehetőség arra is, hogy kiadásainkat csökkentsük! A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatokon ugyanis időben észrevehetők és orvosolhatók olyan elváltozások, amelyek ma még nem okoznak problémát, sok esetben még csak nem is látszanak, de későbbiekben akár a fogak elvesztésével járhatnak. A foghiánynak pedig nem csak biológiai következményei vannak, mint például a fentebb említett emésztési gondok, de számolnunk kell a szociális, esztétikai következményekkel, sőt, amire sokan talán nem is gondolnak, akár hangképzési nehézségekkel is.

Fogorvosaink az alapos vizsgálat során minden fog minden felületét ellenőrzik, szükség esetén röntgen segítségével mérik fel a foggyökerek, fogágy állapotát, így akár megelőzhetők a komolyabb fogszuvasodással, fogágybetegséggel járó problémák, ami napjaink fogászati népbetegsége. Az időben elkezdett kezelés pedig megakadályozza a kóros folyamatok előretörését. Tehát bátran kijelenthető, hogy a preventív jelleggel elvégeztetett rendszeres szűrővizsgálat jóval kisebb anyagi ráfordítást igényel, mint egy kialakult betegség gyógyítása, vagy egy elveszített fog pótlása!

Végül még egy szempont, ami bizonyosan fontos mindannyiunk számára: az idő! Míg egy pici tömés elkészítése egy alkalmat igényel, addig például egy gyökérkezeléshez több “ülésre” van szükség.

Biztatnék mindenkit, aki e sorokat olvassa, ne várja meg a fájdalom megjelenését, vagy netán egy háztartási katasztrófát, mint én :-)! Azt mondják, két nap van az életben, amikor semmit nem tehetünk: a tegnap és a holnap. De ma például a holnapi jó egészségünk érdekében, foglalhatunk időpontot egy szűrővizsgálatra.

Lehet egy mosollyal több? Legyen egy mosollyal több! 🙂

Facebook

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!