Fogatlan vigyor és pelenkacsücsök

Háromgyermekes anyaként több korcsoport fogászati eseményeiben érdekelt vagyok! 🙂 S mint olyan, elég lelkes is az időben megkezdett száj- és fogápolás témakörében. Ez egy két hónapos csöppség esetében még abból áll(na), hogy szoptatás/etetés után textilpelenkába burkolt ujjal körbetörlöm az ínyét. Igen ám, ez a romantikus elképzelés, a gyakorlatban azonban vagy elalszik, vagy egyszerűen “visszaküldi” a megevett mennyiség minimum felét. Ennek ellenére igyekszem nem elhanyagolni, és ezzel megalapozni a későbbi fogmosás jó gyakorlatát. Merthogy ez az egész itt kezdődik, csecsemőkorban.

Számtalan tényező befolyásolhatja a majdani maradó fogak elhelyezkedését, egészségi állapotát. Ilyen például az a helytelen táplálási szokás, amit még manapság is sokszor látni: cumisüvegből cukros teát, kakaót fogyasztó kicsiket. A nagyobb gond az, ha ezt nyugtatásra használjuk, ugyanis ezzel gyakorlatilag áztatjuk az érzékeny tejfogakat a cukros lében, ennek következtében az elülső, felső fogacskákon hamarosan megjelennek a korai szuvasodás tünetei, ez az úgynevezett “baby bottle” szindróma. Ennek kezelése pedig nagyon nehéz, az egyetlen hatékony megoldás a megelőzés. Az első megjelenő fogak ápolása  elengedhetetlen, erre már számtalan eszköz létezik. Először mindenképpen érdemes ujjra húzható nagyon puha babafogkefét használni, ezt pedig követik a speciálisan kis kezekbe tervezett fogkefék, amik már az első önálló próbálkozásokat segítik. Itt megjegyezném a közös fogmosás fontosságát.

Tapasztalatom szerint semmilyen csillogó-villogó, hétnyelven beszélő fogkefe, valamint egyéb felesleges kiegészítő sem fog célt érni, ha mi magunk nem járunk elöl a követendő példával. Körülbelül 3 éves korig a szülő feladata a fogmosás, fogkrémek használatát akkor kezdjük el, amikor a gyermek már magabiztosan tud öblíteni. Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy nekik még alacsony fluoridtartalmú készítményt adhatunk, ez 250-500 ppm-es koncentrációt jelent, és a fogkrémek csomagolásán fel van tüntetve!

Kevesen gondolják, de az első fogorvosi vizit tulajdonképpen már egy éves kor körül ajánlott, ilyenkor már 4-8 darabos tejfogkészletet tudnak felmutatni a gyerkőcök. Természetesen ez alkalommal még csak ismerkedés folyik, és hozzászoktatás a rendelői környezethez, ezzel megalapozhatjuk a bizalmat a kicsikben. Fogorvosaink pedig hasznos tanácsokkal látják el a szülőket az otthoni gondozáshoz és felkészítik őket a soron következő fogászati történésekre, elmagyarázzák, mi a teendő például bizonyos balesetek esetén, és rávilágíthatnak olyan fejlődési sajátosságokra, amik a későbbiekben fokozott figyelmet igényelnek majd.

Sütkérezzünk a boldog, fogatlan babamosolyokban, amikor pedig kibújnak az első gyöngyfogak, becsüljük meg úgy, mintha valódi gyöngyök lennének, hogy sokáig szolgálhassák kicsi gazdáikat!

Facebook

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!