Fogászati kozmetika

Milyen beavatkozások tartoznak a fogászati kozmetika körébe?

Polírozás

Polírozás során a fogak felszínére felrakódott elszíneződést (melyet az ételek és italok okoztak) távolítjuk el polírozó paszta és kis gumikorongok segítségével. Az eljárás során a zománc nem sérül, csupán a fog eredeti színét kapjuk vissza.

Fogfehérítés megkezdése előtt mindenképpen polírozást is kell végezni, mivel így hatékonyabbá tehető a fehérítés.

Belső fogfehérítés

A gyökérkezelt, illetve elhalt bebarnult fogak egyenkénti fehérítésére szolgáló eljárás a belső fogfehérítés.

Belső fehérítésnél a gyökértömést lezáró ’külső tömés’ egy részét eltávolítjuk és ebbe a kis üregbe tesszük a fehérítő pasztát, majd ideiglenes töméssel lezárjuk a tetejét. A pasztát 3-7 naponta cseréljük a kívánt eredmény eléréséig, majd újra végleges külső tömést kap a fog, már az új fogszínnek megfelelő árnyalatban, mivel a tömések a fehérítés során nem fehérednek.

Fogfehérítés

Fogaink az évek során természetes folyamatok következtében elszíneződnek, sárgulnak. Ennek okai az elfogyasztott ételek, italok festék anyagaiban keresendők. Ezek az anyagok lerakódnak a fogzománcban, és a fogak mélyebb szöveteiben is. A külső elszíneződést polírozással távolítjuk el, ám ha a fogat mélyebb rétegeiben is elszínezték ezek az anyagok, akkor fehérítéssel lehet megoldani a problémát. A fehérítés során a fogat nem károsítjuk, csak a beleivódott pigmentanyagokat bontja le a hidrogén-peroxid alapú fehérítő zselé.

Rendelőnkben otthoni fogfehérítéssel foglalkozunk, melynél a páciens fogairól vett lenyomatra készítünk egy puha műanyag sínt, melybe a fehérítő pasztát este bele kell tenni és éjjelre felhelyezni a fogakra.

Az otthoni fehérítés során a kívánt eredmény általában kb. 8-12 nap alatt érhető el, ám mivel enyhébb anyaggal dolgozunk és lassabban, mint a rendelői fogfehérítésnél így az utó érzékenység sokkal jobban elkerülhető.

Fehérítés előtt mindenképpen ki kell cserélni az elöregedett, megsérült töméseket, a szuvasodásokat betömni és fogkő eltávolítást kell végezni.

Erős fognyaki kopások és eleve hideg érzékeny fogak esetén a fehérítés nem ajánlott mivel tartós érzékenységet okozhat. 16 éves kor alatt sajnos nem végezhető fehérítés, mert a fogak fejlődése még nem fejeződött be.

Fogékszer

A fogékszereket ugyanúgy ragasztjuk fel, mint a fogszabályzó tappancsait, tehát csak megpolírozzuk a fog felszínét. Nem fúrjuk meg a zománcot, így a dísz bármikor nyom nélkül eltávolítható.

fogekszer

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!