Összefoglaló a NEAK finanszírozott fogászati ellátás finanszírozásáról 

A fogászati alapellátás mindig is mostohagyerek volt a finanszírozás tekintetében, hiszen az egyik legköltségesebb anyag és eszköz, energia és munkaerő igényes  orvosi szakmák közé tartozik.

A fogászat finanszírozása a kezdetektől fogva (2000-es évek eleje) alulfinanszírozott volt, mostani kifejezéssel élve  mi 23 éve ársapkával dolgozunk! Tehát a bevételek limitálva vannak, miközben a vállalkozás költségei a szolgáltatót terhelik.

2019-ben a szakma már megkongatta a vészharangot, és jelezte a döntéshozók felé a helyzet tarthatatlanságát. Az akkori figyelem-felhívó akcióban mi is részt vettünk.

A  közfinanszírozott fogászati ellátást végző orvosok száma a háziorvosok számához képest elenyésző, így nem tudnak hathatós érdekérvényesítő képességgel rendelkezni.

  1. december 16-án adták ki társadalmi egyeztetésre az Egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999.(III.3) Kormány rendelet módosításának tervezetét, mely rendelkezik a fogászat finanszírozásának megváltoztatásáról is.

A Kormányrendelet dec. 30-án megjelent, és 2023 Jan. 1-én hatályba is lépett.

Röviden összefoglaljuk  a változtatás lényegét.

.

Az új finanszírozás  szerint a fix díjat – mely a rendelő  állandó kiadásainak egy részét fedezte eddig, most elvonták és beépítették  a teljesítmény finanszírozásba.

A teljesítményt pedig  indikátor alapú teljesítmény finanszírozás alapján állapítják meg.

4-féle indikátor került meghatározásra:

  1. Tömés utáni gyökérkezelés 2 éven belül
  2. Tömés utáni foghúzás – 2 éven belül
  3. szűrés
  4. fogkőeltávolítás

 

A probléma evvel a következő: ezek az indikátorok nem a fogorvos szakmai munkájának minőségét mutatják, erősen függ a páciensek szájhigiéniájától, orvoshoz járási szokásaitól, tehát nem alkalmasak minőség indikátornak. Erre az orvosnak sok esetben nincs ráhatása.

Az indikátor rendszer az orvost bünteti, ha a tömött fogat 2 éven belül húzni vagy gyökér kezelni kell. Ez azt jelenti , hogy az orvostól pénzt vonnak el, ha megpróbál megmenteni egy olyan fogat, amely nem biztos, hogy kibír még 2 évet. Ez számunkra szakmailag sem elfogadható.

A bevezetett indikátor-rendszer szakmai szempontból erősen aggályos, hiszen az orvosnak mérlegelnie kell a szakmai és a finanszírozási szempontok között, és egyik ellenérdekelt a másikkal szemben.

 

A finanszírozás ezen  átalakítása alapján a szolgáltató bevételének 80 %-át a teljesen változó és kiszámíthatatlan teljesítmény finanszírozás adja, miközben a rendelő fenntartásának és rendelkezésre állásának költségei egyre emelkednek , és akkor is megvannak, ha  kevesebb beteg látogatja a rendelést.

Már megkaptuk az új indikátor rendszer szerint számolt finanszírozásunkat, mely az eddigiekhez képest  – 20%-os elvonással járt.

Jelen formájában a bevezetett elszámolási rendszer leginkább egy kaparós sorsjegyhez hasonlít, melyről két hónappal később (utófinanszírozás) tudjuk meg, hogy nyertünk-e egyáltalán, illetve mekkora összeget.

Eddig a  forráshiányt a magánellátás bevételeiből fedeztük, azonban ez a továbbiakban már nem tartható fenn!

Soha nem tettünk különbséget sem szakmai sem egyéb szempontból a közfinanszírozott és a magánellátás páciensei között, mert hisszük és valljuk, hogy nem lehet kétféle minőségben dolgozni!

A mostani rendszer alapján a rendelkezésre álló összegből a TB-s ellátás minősége nem biztosítható!

 

2023.04.06.

 

Kedves Pácienseink!

Rendelőnk előjegyzéses rendszerben működik! Pácienseink ½ órás időközökben vannak előjegyezve. Erre az időtartamra a biztonságos betegellátás érdekében feltétlenül szükség van!

 Az időpont nélkül érkező páciensek jelentős várakozási idő növekedést okoznak!

Rendeléseinken időpont nélkül érkező pácienseket csak korlátozott számban tudunk ellátni és kizárólag  elsősegélyt tudunk nyújtani számukra!

Kérjük minden egyéb esetben egyeztessenek előre időpontot!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!