III. A fogfehérítő fogkrémek- mi az igazság?

Tovább boncolgatjuk fogkrémes témánkat. Most hogy már sokat megtudtunk az összetevőkről, az egyes típusok jellegzetességeit szeretnénk részletesebben bemutatni Neked.

Mindenki fehér mosolyra vágyik, de az emberiség rendkívül csekély hányada elégedett fogaival, illetve azok színével. A modern társadalomban az igényes külső elengedhetetlen része az ápolt és fehér fogsor. A médiában, plakátokon és posztereken tökéletes mosolyú hírességek diktálják és teremtik az ideálokat. Fontos tudnunk azonban, hogy fogaink természetes színe nem hófehér, valamint bőrünk árnyalata és a fogak közti kontraszt, jelentős eltérést okozhat a fogak színének érzékelésében.

A fogszín alapvetően genetikailag meghatározott, a zománc (fehér) illetve a dentin (sárgás) vastagsága adja. Vastagabb zománcréteg esetén fehérebb, míg vékonyabb zománcréteg esetén sötétebb árnyalatú fogakat kapunk. A fogszín nem állandó, korral egyre sötétebbé válik. De mit tehetünk a Hollywoodi mosoly eléréséhez?

Számtalan fogfehérítő eljárás vált népszerűvé napjainkban, a szakszerű rendelői fogfehérítés mellett a drogériák és webshopok termékek tucatjaival kínálnak megoldást az elégedetlen páciensek számára. Ajánljuk a termékek szkeptikus áttekintését, ugyanis akár olyan összetevőket is tartalmazhatnak ezek a „csodaszerek”, amelyek a fehérítés során károsíthatják a fog szerkezetét, ami idővel fogászati problémákhoz (fogérzékenység, zománc hibák, stb.) vezethet.

A fogfehérítő fogkrémekről fontos megjegyezni, hogy a fogak természetes színét nem világosítják, hanem a természetes saját szín elérésében illetve visszanyerésében segítenek tisztító hatásuk révén. Ezek a termékek általában fluoridban és abrazív anyagokban gazdagok. A megfelelő termék kiválasztáshoz segítséget jelenthet bizonyos ajánlások figyelembevétele. Egy jó fogfehérítő paszta általában 1400 ppm (parts per million) tartalmú fluoridot tartalmaz (léteznek azonban fluoridmentes fogfehérítő termékek is). Itt megjegyzendő, hogy gyermekek számára szigorúan tilos a fogfehérítő fogkrém használata. A kicsik zománca nem elég erős és ellenálló, így több kárt okozhat egy ilyen termék, mint a remélt eredményt. Gyermekek esetén 6 éves kor alatt 500 ppm a megengedett fluorid tartalom, míg 6 éves kor felett 1000 ppm az ideális mennyiség.

A fluorid mellett a tisztító, abrazív szemcsék számát is figyelembe kell venni a fogkrém kiválasztásánál. Különböző termékek eltérő mennyiségben tartalmazzák ezeket az anyagokat. Ebben az esetben az RDA (Recommended Dietary Allowance) értéket kell figyelembe vennünk. Ennek értéke 150 mg/nap és ez nem jelent mást, mint a napi megengedett tisztítószemcse bevitel mennyiségét, amelyet a gyártók kötelesek feltüntetni termékeiken.

Egy harmadik tanács, hogy olyan fogkrémek között válogassunk, amelyek klinikai teszteknek voltak alávetve és meg is feleltek a szabványoknak.

Dr. Lőrincz Hajnal

Ne menjen még el!
Szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése KÖTELEZŐ, ha 18 év alatti gyermekét kíséret nélkül engedi el hozzánk.
PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIxMDAlIiBzcmM9Ii8vd3d3LnlvdXR1YmUuY29tL2VtYmVkLzdTZ3F5eE1IazhVP2F1dG9wbGF5PTEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
Üdvözöljük megújult weboldalunkon!